03.12.2019 11:24

Катастрофа в бг образованието, сочи последното проучване на PISA

Видян 1065 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Данните на PISA 2018г.:


- Влошават се средните резултати на българските ученици и в трите основни познавателни области – четене, математика и природни науки. Най-значително е намалението на средния резултат по природни науки -22 т., почти цяло стандартно отклонение в PISA.


- Увеличава се делът на учениците, които не успяват да покрият критичното второ равнище и в трите познавателни области.


- Намалява делът на учениците с високи постижения (на пето и шесто равнище) и в трите познавателни области.  


- България е една от страните с най-висока вариация в резултатите на отделните училища


- Академичната сегрегация е голяма - в България се регистрират едни от най-високите концентрации на ученици с ниски постижения в едни училища и на ученици с високи постижения в други.


- България е страната, в която учениците с неблагоприятен социално-икономически статус най-често са концентрирани в училища, в които нямат съученици с високи образователни постижения.


- В България делът на учениците с по-неблагоприятен социално-икономически произход, които постигат високи резултати по четене (на пето и шесто равнище) е един от най-ниските сред  всички участващи в изследването държави и територии.


- България е единствената държава, в която разликата в представянето на учениците от най-горния и най-долния дял на индекса на икономическия, социалния и културния статус се свива, защото намаляват само постиженията на учениците с висок социално-икономически статус, а постиженията на учениците с нисък статус се запазват непроменени.
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.