03.12.2019 13:51

Избират новия шеф на КПКОНПИ следващата седмица

Видян 566 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна
Специализираната парламентарна комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика изслуша двамата кандидати за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) - това са настоящият главен прокурор Сотир Цацаров и депутатът от "Воля" Симеон Найденов, предаде БНР.

И двамата номинирани за поста, които запознаха депутатите със своите визии за развитие на Антикорупционната комисия, описани в концепциите им, планират конкретни мерки, които да повишат доверието в нея и да направят противодействието на корупцията по-ефективно.

В рамките на изслушването днес пръв говори Симеон Найденов, който е и член на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в Народното събрание. Представил е 5-странична концепция, която сам е определил като "скицирани насоки". Амбицията му е да работи за среда без корупция. Залага на превенцията чрез взаимодействие с другите институции и в партньорство с неправителствени организации.

Повече прозрачност, по-качествени кадри и нови проверки за почтеност, по-добро заплащане - това са част от мерките, чрез които Симеон Найденов ще търси повишаване на ефективността на КПКОНПИ. Сред намеренията му са да се засили антикорупционното образование от ранна детска възраст, както и опростяване на декларациите, които лицата, обект на проверка от Антикорупционната комисия, трябва да подават. Смята, че има шансове да събере депутатска подкрепа. „Щом съм приел кандидатурата - може би да“, казва Симеон Найденов. Твърди, че няма да има проблем да се дистанцира от номиниралата го „Воля“ и има нагласа да довърши изцяло мандата, ако бъде избран:

"Не мога да кажа, Всевишният може би знае. Ако съм жив и здрав, аз ще се постарая да го изкарам и ще мога да го изкарам. Но един мандат не е достатъчен, за да се справи или да намали корупцията в България. Може би и няколко мандата няма да са достатъчни", коментира Найденов.
Сотир Цацаров, който е фаворит в състезанието, е убеден, че без промяна вътре в комисията, промяна на доверието към работата ѝ отвън няма как да се получи. Той се обяви за решителни действия, без които позитивите са невъзможни.

Настоящият главен прокурор възнамерява да намали централизацията в КПКОНПИ и да оптимизира администрацията ѝ. Ще заложи на публичност и ще работи за нови правила за приемането на сигналите. Обещава прецизиране на кръга проверявани лица, равно отношение към медиите. В 25-те страници на своята концепция Сотир Цацаров посочва конкретни организационни мерки за укрепване капацитета на Антикорупционната комисия.

Настоящият обвинител номер едно отчита постигнатото от предшественика му, но смята, че има още много какво да се направи. Запитан на какво се дължи негативното отношение към Антикорупционната комисия, освен на последиците от скандала „Апатраментгейт“, заради който си отиде Пламен Георгиев, Цацаров обясни, че причините са и вътрешни, но и външни.

Двамата кандидати отговориха на въпроси, зададени от народни представители и неправителствени организации

Едни и същи лица и кръгове атакуват и Антикорупционната комисия, и прокуратурата. Това каза в отговор на въпрос за ниското доверие към КПКОНПИ Сотир Цацаров.  Без да посочва имена, той каза, че това са „хора с интерес комисията да не работи“. "Всеки, който е със запорирано имущество, няма как да е позитивно настроен към тази комисия", мотивира тезата си Цацаров:

"Интереси на хора, които са свързани с това тази комисия да не работи, тази комисия, общо взето, да не посегне на това, което те имат. За съжаление, или за просто съвпадение, това са същите кръгове, ако мога така да се изразя, които са източник на атаките срещу институцията, която в момента все още ръководех, в продължение на седем години", обясни настоящият главен прокурор.

По време на изслушването кандидатите отговориха на въпроси от депутати, както и от някои неправителствени организации. Други НПО, сред които пет от най-активните организации в сектор „Правосъдие“, обявиха предварително, че няма да депозират въпроси към номинираните за председател на КПКОНПИ, за да не легитимират опорочената според тях парламентарна процедура.

Един от зададените въпроси беше свързан с политическата еманципация на двамата кандидати, ако бъдат избрани.

Симеон Найденов отговори така:

„Аз с удоволствие бих се отърсил от тази тежест да членувам или да симпатизирам на някаква партия. Човек, ако е зависим макар и малко от някаква политическа партия, внася съмнения за правилното решаване на някои въпроси, за правилната борба против корупцията“.

Сотир Цацаров заяви:

„Отговорът на въпроса би трябвало да се търси в основните принципи, които законът въвежда по отношение на работата на членовете на комисията и председателя, а именно задължение за


 


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

.