04.12.2019 17:12

Нинова:Това е геноцид-да преизчислим пенсиите

Видян 1682 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Управляващите предлагат дефицит или геноцид, ние – аргументирано и справедливо решение за пенсионерите Да се преизчислят пенсиите с нов средноосигурителен доход. Не може да се живее с 200 или 300 лева От ПГ на „БСП за България“ правим предложение в Бюджета на ДОО - за преизчисляване на всички пенсии. Аз съм сигурна, че няма среща на нито един от нас, независимо от коя политическа партия сме, на която пенсионери да не са ни питали кога ще им бъдат увеличени пенсиите. Този въпрос няма партиен цвят. Това заявих в Народното събрание. Сериозна тема за разговор е народните представители да отговорят на всички възрастни хора, които очакват решение за подобряване на стандарта им на живот. Не може да се живее с 200 или 300 лева. И вие го знаете. Значи трябва да дадем решение на въпроса. Ние предлагаме преизчисляване на пенсиите с нов средноосигурителен доход – нещо, което вече е правено от нас през 2008 година.


Предложението е обмислено, разумно и е съобразено с дохода за 2016 г., за да не се срине финансовата стабилност, да се гарантира сигурността на бюджета на ДОО и да няма сериозен дефицит. Ще се позова на думите на министър-председателя, който казва, че имаме сериозен ръст в икономиката – и в БВП. Значи ние, работещите, всяка година произвеждаме повече и БВП се увеличава. Той казва, че безработицата е рекордно ниска – следователно максимален брой българи работим и си внасяме осигуровките. Казва, че имаме рекорден излишък - още един приход за увеличаване на пенсиите. Тогава защо не искате преизчисляване на пенсиите?


Управляващите се оправдават, че няма средства за увеличението. От левицата обаче предлагаме парите да дойдат от увеличаване на максималния осигурителен доход, от излишък и от още едно място. Уважаеми управляващи, къде са 10-те милиарда от Сребърния фонд? Когато беше създаден, по прогнози, днес в него трябваше да има 10 милиарда лева, и те трябваше да бъдат буфер в пенсионната система. Сега там има между 2 и 3 милиарда. А днес говорим за 1 милиард, нужни за преизчисляване на пенсии. Къде са парите? Има пари, но е важно каква цел си поставяш, какъв избор правиш, какъв проблем искаш да решиш. Вие поставяте избора така – дефицит в НОИ или геноцид на тези близо 2 милиона българи. Между избора дефицит или геноцид, ние предлагаме трети – разумно финансово, аргументирано бюджетно и справедливо решение за тези, които са дали целия си живот за градежа на България и на които днес дължим най-малко това", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.


 Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама
.