16.12.2019 09:36

Проф. Генчо Начев: Повече от 120-130 болници не са необходими

Видян 529 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Не може да има повишение на заплатите, ако няма промяна във финансирането на дейностите в здравеопазването. Това каза изпълнителният директор на УМБАЛ "Св. Екатерина" в сутрешния блок на БНТ.


"Като гражданин на тази страна от позицията на демокрацията всеки има право да протестира. Разбира се, имат право с оглед възнаграждение, условия на труд, с оглед това, че така или иначе не могат кой знае какво кариерно развитие да имат. Но техният протест не може да се каже, че е някакво изолирано явление. Това, че не протестират лекарите не значи, че ситуацията с тях е много по-добра. Аз съм сигурен, че премиерът ще ги приеме. Въпросът е след това какво ще стане", обясни проф. Начев.


"Нещата са свързани. Не може да има повишение на заплатите, ако няма промяна във финансирането на дейностите в здравеопазването и специално в болничната дейност, защото сестрите в по-голямата си част, които протестират, идват от болници. Но аз мисля, че те основно протестират за две неща. Първо, възнаграждения и второ – условия на труд", подчерта той.


"Няма големи и малки болници. Има големи и малки населени места, но разликата е в дейността, които извършват съответно болниците в по-големи градове или по-добре работят и тези, които имат по-малък обем от дейност. Това всичко рефлектира в обема пари, който остават за разпределение на работни заплати. Естествено, когато дейността е повече, приходите са повече, остават повече пари за разпределение на заплати. Там, където приходите са по-малко съответно по-малко за разпределение на възнаграждения и от тук идват разликите", уточни той.


"Всички знаем, че са много болниците и всички си зариваме главата в пясъка, това трябва да спре. В края на краищата трябва да се разбере колко болници са необходими. Да погледнем страни със сходно население като нашето, къде къде по-развити, по-богати от нас и ще видим, че повече от 120 -130 болници не са необходими, те са над 300 в момента. Ето това преструктуриране да го наречем ще доведе до отделяне на повече средства и за възнаграждение и същевременно ще натовари структурите с реална дейност, защото сега много от тези болници дейността им е донякъде изкуствена", подчерта изпълнителният директор на УМБАЛ "Св. Екатерина".Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама
.