08.01.2020 14:41

САЩ не искат изваждането на прокуратурата от съдебната власт, но държат на по-голяма отчетност

Видян 320 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Американската страна не иска изваждането на прокуратурата от съдебната власт, но държи на по-голяма отчетност от българското държавно обвинение. Това се разбира от съвместното обобщение на заключенията от първото заседание на двустранния Стратегически диалог между правителствата на България и САЩ, който се проведе в сряда в Министерския съвет в София, предаде legalworld.bg.
 
"Сред нашите ключови приоритети са гарантирането независимите органи да запазят самостоятелността и партийната си необвързаност, разширяването на балансирания достъп до Конституционния съд и обмена на добри практики за по-голяма независимост на съдебните органи и прокурорска отчетност. Посредством това ние се стремим към укрепване на демократичните институции, което повишава вярата на хората в изборния процес и правораздавателната система", гласи обобщението в частта за укрепването на демокрацията и върховенството на закона. "Работейки съвместно, двете правителства ще продължат текущия си диалог, включително по законодателни и процедурни предложения за укрепване на българските държавни институции, така че те да бъдат по-независими, прозрачни и ефективни", пише още в обобщението, в което се изтъква и, че "САЩ и България продължават да смятат, че корупцията подкопава демократичните институции, препятства икономическото развитие и просперитет и отваря вратата за вредни влияния".
 
Първото заседание на Стратегическия диалог бе открито от премиера Бойко Борисов и Н.Пр. Херо Мустафа, посланик на САЩ в България. Представител от американска страна по въпроса за върховенството на закона е бил Пол Веки - регионален директор за Централна и Източна Европа и Близкия изток в Службата за развитие, подпомагане и обучение на чуждестранни прокурори към Департамента по правосъдие. Договореност за този диалог беше постигната на 25 ноември 2019 г. по време на срещата между министър-председателя Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп. Ръководител на американската делегация в София бе заместник-помощник държавен секретар за Централна Европа и специален пратеник по въпросите на Холокоста Матю Бойс, който замени в последния момент Дейвид Хейл, заместник-държавен секретар на САЩ, който не пристигна у нас заради събитията в Близкия Изток.
 
САЩ настояват България да не си сътрудничи с Китай при изграждането и въвеждането в експлоатация на 5G мрежи у нас
 
От съвместното обобщение се разбира още, че САЩ настояват България да не си сътрудничи с Китай при изграждането и въвеждането в експлоатация на 5G мрежи у нас. Ето какво се казва по този въпрос:
 
Вземайки предвид факта, че безопасните мрежи за безжична комуникация от пето поколение (5G) ще играят съществена роля както за бъдещия просперитет, така и за националната сигурност, Република България и САЩ декларираха желанието си да засилят сътрудничеството си по 5G. И двете страни подчертаха необходимостта от развитие, разполагане и комерсиализация на 5G мрежи на основата на принципите за свободна и честна конкуренция, прозрачност и върховенство на закона. Защитата на тези комуникационни мрежи от следващо поколение от пробиви и манипулиране, както и гарантирането на неприкосновеността и личните свободи на гражданите на Република България и САЩ е от съществено значение, за да се гарантира, че нашите граждани ще имат възможност да се възползват в пълна степен от невероятните икономически възможности, възникващи благодарение на 5G.
 
Република България и САЩ подчертаха важното значение на това да се насърчава участието на пазарите за 5G на изпитани и надеждни доставчици на мрежови устройства и софтуер и доставчици на услуги, като се вземат предвид оценките за рисков профил, както и да се насърчават рамки, които поощряват максимални усилия за защита на 5G мрежите от нерегламентиран достъп или намеса. (САЩ разглеждат Китай като ненадежден партньор при разработването на новите 5G мрежи, вкл. и като заплаха за националната сигурност на съответната държава, която би ги експлоатирала - бел.ред.)
 
Република България и САЩ освен това отчитат, че доставчиците на 5G следва да предоставят продукти и услуги, които спомагат за иновации и насърчават ефикасност. Тези продукти и услуги освен това би следвало да спомагат за честна конкуренция и да насърчават свързаните надолу по веригата индустрии при максимален брой участници на пазара, където това е технически възможно.


 


 


 


 Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !