08.01.2020 15:14

САЩ: За визите ще говорим през март

Видян 425 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес по време на Стратегическия диалог на високо ниво Съединените щати и България постигнаха съгласие по редица въпроси. Ето някои от основните споразумения:
• САЩ приветстваха наскоро предприетото от страна на България действие за придобиване на 20 процента дял от собствеността и разглеждане на възможността за резервиране на капацитет от плаващата платформа за съхранение и регазификация край Александруполис.
• И двете страни подчертаха необходимостта от развитие, разполагане и комерсиализация на 5G мрежи на основата на принципите за свободна и честна конкуренция, прозрачност и върховенство на закона и да насърчават участието на надеждни доставчици на мрежови хардуер и софтуер.
• И двете страни се договориха да разработят десетгодишна Пътна карта за двустранно сътрудничество в областта на отбраната, която ще помогне на България в усилията за модернизация, ще допринесе за изграждането на способности за възпиране и отбрана срещу заплахи във всички сфери и ще подобри оперативната съвместимост.
• Помощник-държавният секретар по консулските въпроси на САЩ ще посети България през март 2020 г., за да обсъди програмата за безвизово пътуване на САЩ и други въпроси.
• В близко бъдеще САЩ ще изпратят в България нов експертен екип, който ще има за цел да подкрепи превръщането на България в регионален енергиен център (хъб) и насърчаването на енергийната диверсификация на територията на Балканите.
• Работейки съвместно, нашите две правителства ще продължат текущия си диалог за върховенството на закона, включително по законодателни и процедурни предложения за укрепване на българските държавни институции, така че те да бъдат по-независими, прозрачни и ефективни.

Към пълния текст на заключенията от Стратегическия диалог: https://bg.usembassy.gov/bg/conclusions-of-the-strategic-dialogue-between-the-united-states-of-america-and-the-republic-of-bulgaria-bg/ Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !