08.01.2020 16:24

Нормативен пропуск пречи НЗОК да плаща за животоспасяваща диетична храна

Видян 501 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От Министерство на здравеопазването заявиха пред "Хоризонт", че няма нормативни пречки Здравната каса да плати животоспасяващата диетична храна на 20-годишната Кристина Петрова от Добрич. Момичето е с рядко заболяване и не може да живее без специфичната храна, но 


според правилата на Касата подобни скъпоструващи продукти се отпускат само до 18-годишна възраст.


Че по въпроса има нормативен пропуск, заявява и управителят на Здравната каса в писмо до министъра на здравеопазването.


Още през 2018 г. Министерството на здравеопазването препоръчва на Здравната каса да включи диагнозата "пропионова ацидемия" в списъка, по който тя заплаща диетични храни за специални медицински цели и за лица над 18 години, съобщиха от МЗ. Оттам допълват, че заболяването на Кристина е включено в този списък с решение от 11.03.2019 , а е обнародвано в Държавен вестник на 03.05.2019 г.


Пред "Хоризонт" проф. Радка Тинчева, член на Националния консултативен съвет за редки болести към МЗ, заяви, че от няколко месеца имат проблем и с пациенти с други редки заболявания:


"Имаме този проблем вече от няколко месеца. Аз не зная откъде се е появило това ограничение, което фигурира в Касата до 18 години, защото вече имаме проблеми с пациенти с дефекти в аминокиселинната обмяна, фенилкетонурия, пропионова ацидемия, които трябва да получават тези храни и след 18-годишна възраст".


Според управителя на Здравната каса проблемът е в това, че съгласно законовата уредба НЗОК заплаща само за деца лекарствени продукти и диетични храни за специални медицински цели, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване.


След като навършат 18-годишна възраст, няма предвидена правна възможност за заплащане на лечението от страна на НЗОК.


Изключение правят децата с онкологични заболявания.


Очаква се решение по възникналия казус.


Източник: БНРДобави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !