15.01.2020 17:23

Вони на корупция в МОН: учителите - на психотест до един

Видян 4032 пъти | Коментари 5
Гласували 4 рейтинг: 3.7500
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Задължителна проверка за професионално прегряване в училищата предвижда наредба на здравното министерство, която вече е в сила. За дигиталната грамотност, липсваща на 80% от даскалите, не се грижи никой. А образованието безвъзвратно изостава. Това е пореден опит за прокарване на мярката, която ще налее милиони в частни болници и фондове, разгневи учителската гилдия. В пълен шаш са и синдикатите, защото поправката не била съгласувана с тях.
Заради приетия нов закон за образованието се оказва, че МЗ прави прегледите при психиатър задължителни за учителите. Педагозите трябва да предоставят на шефа си медицински документ, който удостоверява тяхното психично здраве. Те ще трябва да се явяват на тест за лудост всяка година до 30-и септември
Новоназначените учители ще ги плащат сами. А след това разходите ще бъдат за сметка на училището.
Мотивите на МЗ са осеяни с добри намерения и корупционни съмнения. И в името на сигурността на децата идват новите правила. Става дума за нормативен акт, който посочва кои за заболяванията и отклоненията, които застрашават живота и здравето на децата и учениците и съответно ако учител страда от някое от тях, не трябва да упражнява професията си. Преподавател няма да може да бъде човек, който има шизофрения, разстройства на настроението, епилепсия, деменция, педофилия или белодробна туберкулоза с бацилоотделяне. Не е ясно дали хора с подобни недъзи досега са могли  да упражняват професията безпрепятствено.Припомняме, че идеята за подобна се появи още през 2016 г., когато сегашният министър беше главен секретар в МОН при Борисов 2. МЗ изготви съответния документ и през 2017 г., психотестовете вече трябваше да станат ежегодни и през тях да минават всички педагози. Тогава обаче, след недоволството на синдикати и учители, проверката на психичното здраве беше отменена.

Списъкът на заболяванията, за които психиатрите трябваше да проверяват учителите според първия вариант бяха: разтройство на настроенията, психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на психоактивни вещества, деменция и педофилия.

В крайна сметка обаче, министерството остави прегледите задължителни само при назначаване на работа. От гилядията повдигнаха въпроса дали подобно тестиране е обидно за преподавателите или е необходимо в името на учащите.
В същото време според експерти учителите са сред най-честите жертви на професионалното прегряване, известно още като "бърнаут". Причината за явлението често е заради прекалено многото отговорности и задължения - както в грижата към децата, така и административни. Министрите също страдат от това!

В последните години специалистите отчитат зачестяване на случаите на професионално прегряване или т.нар. "бърнаут" при учителите. Жертвите сред педагозите са колкото тези при лекарите и полицаите. Напомняме, че психотестовете за преподавателите са задължителни в повечето развити страни.

 


 Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

.