17.01.2020 10:55

Над 1,8 млрд. лв. са раздадени без търг за 3 години, основно в месеците преди избори

Видян 1787 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 4.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна1 823 545 711 лв. Това е стойността на всички 251 договора, които публичните възложители са сключили с други държавни или общински дружества на принципа на т. нар. in-house възлагане за последните три години. Това става ясно от справка на Агенцията по обществени поръчки, изпратена в отговор на запитване на "Капитал" по Закона за достъп до обществена информация.

In-house, или "вътрешното" възлагането е хипотеза в Закона за обществени поръчки (ЗОП), при която институциите могат да възлагат поръчки, без да обявяват реално състезание на собствените си дружества. В ЗОП няма ограничение на стойността на договорите. Поначало, когато беше въведено, идеята беше да се използва основно за комунални услуги в общините.


Сред дейностите, които са възлагани от 2017 г. насам, присъстват охранителни, строителни, медийни и т.н. Има и някои особено странни случаи - като например проектантска фирма, която организира фестивал по неясни причини.

Прави впечатление, че по-голямата част от тях са сключени през последната година, особено преди местни избори. За евентуална причина може да се смята фактът, че пътната агенция сключи изключително скъп договор с друга компания под шапката на регионалното министерство - "Автомагистрали", и така припомни за този бърз и лесен начин да се харчат пари.


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама
.