26.01.2020 08:01

Ангелкова подарява 15 млн. лв. на чужди туроператори

Видян 3301 пъти | Коментари 6
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


"15 млн. лв. бюджетни пари ще получат туроператори и туристически консорциуми, които осигурят заявения от тях брой чуждестранни туристи, доведени през 2020 г. в България по програмата за насърчаване на туризма,  обяви министърът Николина Ангелкова в ТВ предаване. Тя благодари лично на премиера Бойко Борисов за оказаната подкрепа за отрасъла.

Обявяване на рекламна кампания за предстоящ туристически сезон в годината, в която ще започне е нещо, което не съществува в света на туризма никъде. Бизнесът работи с хоризонт от около три години, а продажбата на всеки целеви сезон се случва година преди той да настъпи. Следователно 15 млн. лева са отделени да бъдат дадени на тези туроператори, които вече са осигурили клиенти за България по линия на собствения си бизнес.
 
 Сумата от 15 млн., осигурена допълнително за Министерството на туризма от националния бюджет ще бъде разпределена в подсилването на четири ключови пазара, като за Германия са предвидени 5 млн. лв. без ДДС, за Великобритания с 2,5 млн.лв. без ДДС, за Вишеградската четворка са предвидени 3,75 млн. лв. и 1,25 млн. за Русия. Министър Ангелкова потвърди това.

Следователно самият министър е наясно кои са тези туроператори, които безпроблемно ще се впишат в заложените цифри, за да получат сумите за поощрение. Но те са осигурили бизнеса си далеч преди да знаят, че някой ще им даде пари за онова, което те така или иначе вършат.
Въпросът е защо тази сума не е обявена за лято 2021 или 2022?


 Как вече одобрени обеми ще дадат допълнителна глътка въздух, след като договорите отдавна са подписани?  Нататък става още по-интересно обаче, защото Ангелкова в прав текст се дистанцира от единствено законния в България източник на статистическа информация – Национален статистически институт (НСИ).

„85% от сумата на спечелилия ще бъде заплатена след като се докажат резултатите, 15% авансово, а останалото е, че туристите, които са дошли по този механизъм са настанени в регистрирани места за настаняване и са потвърдили това през системата ЕСТИ, която вече функционира“, твърди министърът.

 

Как функционира системата ЕСТИ за отразяване на гостите в реално време не е ясно, защото тя е скрита от публично виждане, за разлика от всички данни в НСИ. Според предишни изказвания на министъра, темпото на регистрация на местата за настаняване в ЕСТИ е ударно – с десетки хиляди, но няма как някой да провери подобно твърдение. Възниква тогава въпросът защо не настъпва „ударна промяна“ в броя на леглата, които отчита НСИ и защо те продължават да бъдат по-малко от броя на леглата само в курорта Слънчев бряг?

 

Обявената им бройка за 2019 г. са 335 597, а към ноември, 2020 г. са 108 708. Това означава, че около 200 хил. легла са обявени за неизползваеми през зимния сезон.

 

Ако министърът ще се позовава на резултатите от ЕСТИ като гарантиран източник на заетост и основание за изплащане на 15 млн.лв., то тя еднолично ли решава, че данните на НСИ не са верни? И ако те не са верни, това ще рече ли, че държавата ни ще подава погрешна информация към Евростат, който отразява само статистиката на НСИ?

 

В края на предаването Ангелкова обясни още веднъж за какво ще бъдат похарчени 15 млн.лв. от бюджета, които се отпускат за бързо спасяване на настоящия сезон, след като той отдавна вече е уреден с договори.Но и тук се крие уловка. Министърът е категорична, че ще се гледат САМО резултатите като бройка туристи, а не и какви кампании са проведени и дали някой, някога и някъде е изготвил дори един рекламен материал. Ако допуснем, че победители в разпределянето на милионите са консорциуми между туроператори и рекламни агенции, без рекламната агенция да си мръдне пръста, тя просто ще получи своя дял. Имитацията на реклама може да бъде изготвена и от ученик с фотообработваща програма на домашния си лаптоп.

 

Към днешна дата българските хотелиери вече могат да покажат точно с кой туроператор какви обеми са договорили за лято 2020. Сега остава тези туроператори да си разпределят 15-те милиона, което няма допирна точка с обещания „въздух“ за българския туристически бранш", пише в Гласове Лияна Панделиева.

 
 


 


 Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.