28.01.2020 17:23

Брикел иска ново комплексно разрешително, за да гори RDF

Видян 709 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Заявление за ново комплексно разрешително, което да позволи изгарянето на отпадъци, е подала свързаната с Христо Ковачки ТЕЦ "Брикел". Това става, след като преди година и половина регионалната екоинспекция в Стара Загора реши, че проектът няма нужда от оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС). Така добавянето на RDF към използваните въглища в централата може да стане само с актуализация на разрешителното и без обществено обсъждане, съобщава capital.bg.

Междувременно Апелативният съд в Стара Загора отмени решението на директора на РИОСВ от средата на 2018 г. по жалба на сдружение "За Земята – достъп до правосъдие". Според магистратите ОВОС е задължително да се изготви, тъй като само така може да се установи дали наистина няма да има негативни ефекти. Това решение обаче не е окончателно и в момента се оспорва от екоинспекцията и "Брикел" пред Върховния административен съд.

Промени в движение

От заявлението за ново комплексно разрешително става ясно, че "Брикел" иска да замени част от въглищата с алтернативни горива. Компанията планира да използва на денонощие до 979 тона биомаса, до 96 тона неопасни отпадъци и до 490 тона нефтошисти. Най-общо биомасата се предвижда да се осигурява като отпадък от горското и селското стопанство (слама), а за неопасните отпадъци (RDF и други) се посочва, че основният източник ще са регионалните центрове за управление на отпадъците.

Любопитна подробност е, че количеството на неопасните отпадъци (максимум 35 хил. т на година) е двойно по-голямо от посоченото в инвестиционното предложение, което "Брикел" подаде през 2018 г. до РИОСВ, за да прецени дали


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама
.