29.01.2020 09:30

Пускането на СРС с Радев = 5 г. затвор: Доковска

Видян 9929 пъти | Коментари 5
Гласували 6 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


 „Току-що назначеният главен прокурор Иван Гешев извърши престъпление”, заяви най-уважаваният наказателен адвокат в България Даниела Доковска. „Разгласяването на специални разузнавателни средства (СРС) от длъжностно лице е противозаконно”, посочи тя пред Дневник по повод разпространените до медиите разговори между ген. Цанко Стойков, срещу когото се води досъдебно производство, президента Радев и двама подчинени служители на ген. Стойков.

Съгласно член 145 а от Наказателния кодекс (НК), който използва информация, събрана чрез СРС, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 500 лв”, отбеляза юристът. Доковска подчерта, че в конкретния случай са предвидени значително по-внушителни санкция и наказание, защото става въпрос за главния прокурор. „Когато деянието е извършено от длъжностно лице, което е придобило информацията или му е станала известна в кръга на неговата служба, наказанието е от 1 до 5 години лишаване от свобода и глоба от 5 хил. лв. В този случай съдът може да постанови и лишаване от права“, обяви тя.

Според Доковска „материали по разследването могат да се разгласяват с разрешение на прокурора, но не и когато разгласяването им представлява престъпление. Прокурорът не може да разрешава да се извърши деяние, което законодателят е въздигнал в престъпление“.

Припомняме, че в разговора от записа участват и други лица, които са записани без изобщо да е разследвано, което е отделно нарушение на закона. Съдът вече се произнесе по това във връзка с огласени от Цветан Цветанов СРС-та за лекари.Остава отворен и въпросът кой съдия тогава е одобрил пускането  и третирането на въпросното СРС от следствието, тъй като само решение на съда може да го позволи. Иначе е незаконно, каквито скандали имаше при Борисов 1 и 2. Напомняме, че вече има поредица от аналогични казуси, когато съдът ясно се произнесе, че огласяването на СРС нарушава закона.

Доковска подчертава също, че член 103 от Конституцията е пределно ясен – „срещу президента и вицепрезидента не може да бъде възбудено наказателно преследване“. Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

.