05.02.2020 09:42

Бг гражданин ли е шефът на СГСъд?

Видян 467 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Министерството на правосъдието ще трябва да каже дали председателят на Софийския градски съд Алексей Трифонов е български гражданин. Това определи тричленен състав на Върховния административен съд, който трябва да реши дали изборът на Трифонов за шеф на СГС е законосъобразен, съобщава news.lex.bg.

Искането беше отправено от опонента му за поста – Евгени Георгиев и адвокатът му Александър Кашъмов и е свързано с един от възникналите в хода на процеса спорни въпроси около гражданството на съдия Трифонов. На предходно заседание по делото адвокат Кашъмов се позова на публикация от 22 април 2019 г. на журналистката Валя Ахчиева в сайта euelectionsbulgaria.com. Според нея Трифонов, който е роден в руския град Курск през 1972 г., е вписан като български гражданин без законови основания. Според чл. 162 от Закона за съдебната власт, съдия, прокурор или следовател може да бъде лице, притежаващо само българско гражданство. Затова адвокат Кашъмов заяви тогава, че участието на Трифонов в избора за шеф на СГС би било опорочено, ако притежава руско или дори двойно гражданство. От тогава продължава изясняването на въпроса дали Алексей Трифонов е български гражданин.

На днешното заседание е било представено удостоверение от район „Младост“, според което на база издаден на 13 декември 1988 г. акт за раждане на Алексей Трифонов, той е бил вписан в регистъра на населението.

Защитата отправи ново искане, а съдът го прие и ще поиска по служебен път от Министерството на правосъдието информация дали Трифонов е български гражданин. Искането е на основание чл. 40 от Закона за българското гражданство. Разпоредбата гласи: „Чл. 40, ал. 1 Информация за гражданството на лицата могат да искат: 1. лицето, данни за гражданството на което се съхраняват, а след смъртта му – неговите наследници; 2. органите на съдебната власт, министерствата и органите на местното самоуправление и местната администрация в рамките на тяхната компетентност и в случаите, определени със закон. ал. 2 Министърът на правосъдието осигурява опазването и съхраняването на документите, свързани с гражданството“.

Министерството на правосъдието вече веднъж беше питано за гражданството на Трифонов и беше отговорило, че в регистрите не са открити данни Алексей Трифонов да е подавал молба за промяна на гражданството си. После обаче беше отправено допълнително искане от адвокат Кашъмов ведомството да бъде задължено да представи ново писмо, в което да каже дали Трифонов е вписан в дневника за молбите и предложенията за придобиване на българско гражданство, който се съхранява в министерството. Все още не е ясно дали има отговор на това писмо.

Делото беше отложено за 7 април.


 


 Снимка: Илияна Кирилова, Сега


 


 Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

.