12.02.2020 13:25

КПКОНПИ подхвана ексшефа на НЕК за бонуси

Видян 736 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     
Антикорупционната комисия обяви, че е установила конфликт на интереси при бившия шеф на Националната електрическа компания (НЕК) Петър Илиев. Причината е, че сам си е позволил внушителни бонуси. Докато е бил начело начело на дружеството и в борда на директорите на  българския енергиен холдинг (БЕХ) е одобрил  годишен финансов отчет за 2017 и 2018 г., както и доклад за дейността на НЕК за изпълнение на бизнес-програмата на дружеството."По този начин г-н Илиев е предоставил на себе си възможността за получаване на допълнително възнаграждение по договора му за управление на НЕК", пише в съобщението на КПКОНПИ). В него не се посочва дали е установено получаването на такива бонуси.Решението на КПКОНПИ е взето след подаден срещу Илиев сигнал и може да бъде обжалвано пред Софийския административен съд.От Комисията откриха конфликт на интереси и при досегашния ректор на Университета за хранителни технологии в Пловдив и бившия директор на РИОСВ Шумен Цветомира Дончева.
Припомняме, че това е вторият път, в който КПКОНПИ установява конфликт на интереси за бивш държавен енергиен шеф. През октомври 2019 г. стана ясно, че в такъв бил Петьо Иванов, който беше директор на БЕХ. Проверката срещу него също беше по сигнал.Ето цялото съобщение на КПКОНПИ:"С решения, приети на заседание днес, 12.02.2020 г., Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) установи наличие на конфликт на интереси по отношение на следните лица по смисъла на чл. 6, ал. 1 от ЗПКОНПИ:

- Петър Илиев, член на СД на БЕХ ЕАД и изпълнителен директор на НЕК ЕАД – за това, че е гласувал приемането на годишен финансов отчет за 2017 и 2018 г., както и доклад за дейността на НЕК ЕАД за изпълнение на бизнес-програмата на дружеството. При одобряване на отчетите биха могли да бъдат изплащани допълнителни финансови възнаграждения на членовете на НЕК ЕАД. По този начин г-н Илиев е предоставил на себе си възможността за получаване на допълнително възнаграждение по договора му за управление на НЕК ЕАД.

- Кольо Динков, досегашен ректор на Университета за Хранителни технологии –


 


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

.