14.02.2020 09:25

Пернишки поток пълзи: 1 км за 4.3 дни

Видян 1623 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     "Спешно" полаганият нов водопровод Пернишки поток, който трябва да пренася вода по софийската ВиК мрежа до мъчещия се във воден режим град, се движи със скоростта на охлюв, пише Сега. Напомняме, че във вторник се навършва месец, откакто премиерът стартира проекта в МС. Тогава обещанието беше за завършване в рамките на 45 дни. Тоест, до 3 март.


Областният управител на Перник Емил Костадинов на заседание на Областния щаб за изпълнение на Областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния и с общинските щабове е запознал присъстващите с "подготовката и изпълнението на процедурите, свързани със строителството на водопровода от село Мало Бучино до град Перник, ведно с помпена станция и резервоар, с цел аварийно водоснабдяване на град Перник".


От изказването му става ясно, че са положени 3 (три!) км тръби от водопровода, а на терен работят и специалисти от Камарата на строителите.


Полагането на тръбите започна на 1 февруари, което означава, че 1 км се полага за 4.33 дни. Ако работата продължи с тези "ударни" темпове, водопроводът, който по проект е с обща дължина 13.5 км ще бъде завършен 58.5 дни след началото на работите, или едва на 30 март. След това обаче трябва да се правят проби и да се види дали няма да се окажат верни опасенията на експерти, че ще има бъгове при пускането и част от софийската ВиК може да не издържи на напора.


Припомняме, че водопроводът, който реално трябва да излезе 5 млн. по експертните оценки, първоначално щеше да струва 25 млн. лв., а после внезапно поскъпна до 27.39 млн. лв.


Единствената утеха за перничани в тази ситуация изглежда ще се окажат дъждовете напоследък. След тях нивото на язовир Студена се е увеличило с 50 см за последните 10 дни според областния управител Емил Костадинов.


"Притокът на водата днес е 557 л/сек., а разходът е 254 л. Вярвам, че тези тенденции ще се запазят. С покачването на температурите ще се увеличи и снеготопенето, което ни дава относително спокойствие", заяви Костадинов.


Според него тръби зa вoдoпрoвoдa ca дocтaвeни вeчe и нa плoщaдкaта в рaйoнa нa ceлo Мaлo Бучинo. В района започват и дeйнocтитe пo изгрaждaнeтo нa пoмпeнaтa cтaнция и рeзeрвoaрa. Кога ще приключат е загадка!Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

.