21.02.2020 12:12

Разследването за пране на пари в Барселона води до българския премиер

Видян 4302 пъти | Коментари 5
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

elPeriódico, 21 февруари 2020 г.
Автономната полиция на Каталуния Мосос д’Ескадра и антикорупционната прокуратура разследват дали българският премиер Бойко Борисов е свързан със заговор за “международно пране на пари” с крайна дестинация в Барселона. Това е посочено от жалбата, която породи разследванията и в която има „признаци за истинност“, според заключенията на каталунската полиция. Фактите, според докладите на Мосос, „сочат съществуването на престъпна организация“.

Както жалбата, така и разследванията, до които изданието elPeriodico е имал достъп, установяват, че бенефициентът на този предполагаем заговор е Борислава Йовчева, български ексмодел, чията евентуална връзка с Борисов се разследва. Йовчева и баща й, бивш електротехник, са били част от две фирми със седалище в Барселона: Numin Invest SL и EMA BGS SL, които са получили над пет милиона евро от 2013 г., според каталунската полоция. Според наличните данни тези суми идват от “физически лица, които не пребивават в Испания”.

На 20 март 2019 г. Каталунската полиция получи жалба от българска неправитествена организация MC BUUP (Обединено гражданско движение България), в което се съобщава предполагаемият заговор. В жалбата се твърди, че Йовчева и семейството й живеят в луксозна вила и че тя е в предполагаемата връзка с премиера.

Вилата в Есплугес

Агенти от службата за икономически престъпления наблюдаваха и заснеха вилата, която те определят като “имот с висока стойност“, разположен в жилищен район на Esplugues de Llobregat с “частна охрана и модерни системи за наблюдение”. Разследването установи, че имотът е закупен за три милиона евро през 2013 г. Къщата, с басейн, е на името на Numin Invest S.L, една от двете компании, които се разследват от каталунската полиция и прокуратурата.

Между януари и юни 2013 г. бившият модел беше единственият управител на тази фирма, която имаше капитал от 3000 евро. Оттогава тази длъжност е заета от баща й Георги Йовчев, който допринесе с апорт от 3 006 евро. Изследванията откриха съществуването на втора компания: EMA BGS SL, собственик на луксозен магазин за дрехи на Paseo de Gràcia. Тази компания получи финансови инжекции от поне 2 300 000 евро според каталунската полиция от друга компания в данъчния рай Кипър. EMA BGS SL, в която са участвали и бившият модел и баща й, е със седалище вилата, в която е живяло семейството.

Бащата е пребивавал и е регистриран в къщата, заедно със съпругата, дъщеря и внучката си, родени през 2012 г. Мосос подчертава в своите доклади, че единственият законен настойник на детето е Борислава Йовчева. Документацията не посочва друг родител.

Сигналът, който предизвика разследванията, показва, че българският правителствен глава е имал сантиментална връзка с бившия модел. Той отрече това пред  телевизия Евроком. След като научи за започналото в Барсеона разследване, открито в Барселона, на 13 февруари elPeriodico изпрати въпроси до кабинета на Борисов, без да получи отговор.

Доходите на премиера

Полицията на Каталуния са прегледали отчетите за доходите на Борисов, за да проверят дали според това, което е декларирал в страната си, той би могъл да финансира инвестициите, открити в тези две компании. Изводът е, че въз основа на декларирания му доход, това не би било възможно.

След година на проучвания каталунската полиция заключава, че тези инвестиции в Каталуния надхвърлят пет милиона евро. Парите са пристигнали в Испания с помощта на двете разследвани компании. Агентите не са намерили данни в подкрепа на това, че ексмоделът и баща й имат законни доходи, които биха могли да финансират такова ниво на живот. В своите доклади пред службата за антикорупция те припомнят, че сигналът сочи, че парите „биха били свързани с недекларирани средства от висши служители на българското правителство“, сред които Борисов.

Поради тази причина от каталунската полиция поискаха от прокурора за борба с корупцията да разследва приходите, данъчните декларации, сейфовете, кредитните карти, чекирането на касите и други банкови данни на Борислава Йовчева, нах баща й и на още петима души.

От къде започна всичко


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

.