16.03.2020 09:31

Само България без мерки за бизнеса: заплашени са стотици хиляди работни места и веригата не свършва с „павилиончетата“

Видян 1575 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Преди да въведе регионална и после национална карантина, Италия първо осигури бизнеса, който – също като у нас, над 90% е дребен. Страната е с 10 пъти по-голямо население от България. Даде 7,5 млрд.евро за компенсации на работодателите, за да не бавят наеми, данъци – местни и национални, осигуровки, даде още 6 млрд. евро за базов минимален доход на онези, които ще бъдат засегнати от спирането на бизнеса им. Има си нарочен фонд за такива случаи - ние дали?  Сега планира да даде още 25 млрд.евро, извън европейската помощ, която й бе обещана като най-тежко понесла коронавируса.


Защо го прави? Не само заради работните места и прехраната на хората. А защото икономиката е верига, кризата удря първо малките, но заплашва и големите – например банките. За да не се стигне до това, управляваното от проф. Конте правителство взе предварителни мерки, въпреки че страната не е излизала от рецесия, въпреки бюджетните си проблеми, въпреки кредитите й, които са над 100% от БВП.


България отказва да компенсира бизнеса. Щяла да го прави след фалит с отпуснатите от ЕС 250 млн.лв. за справяне с кризата, обясни премиерът. Фалитът е доста сложен и бавен процес у нас, трае години. Хората и семействата им имат разходи за храна, наеми, кредити, сметки на монополистите всеки ден.


Защо това е важно? Ние вече нямаме големи предприятия и преобладаваща промишленост, а икономика на услугите. Над 75% от оборотите и над 80% от заплатите се дължат на блокирания сега в голямата си част малък бизнес – всички онези „павилиончета за банички“, фризьорски салони и заведения, които бяха охулени от генерала – шеф на НОЩаб. Сякаш по тяхна воля само за 24 часа правителството 7 пъти смени позицията си ще работят или няма да работят при карантината. След 3 дни инат и отказ Горанов каза, че в неизвестно какъв бъдещ момент засегнатите компании по преценка неизвестно на кого евентуално ще получат "до 60%" компенсация. Дали няма да са изчезнали дотогава?



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.