18.03.2020 09:25

Заповедта за затварянето на обекти: НЕЗАКОННА

Видян 1835 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Автор: адвокат Любомир Владикин, lex.bg


 


Заповедта за затварянето на обекти, издадена от министерстовото на здравеопазването е незаконна, пише в lex.bg адвокат Любомир Владикин. Той посочва, че заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев (заповед № РД-01-124 от 13 март 2020 г., която затвори определени търговски обеки), представлява подзаконов нормативен акт, който задължително подлежи на обнародване. Това така и не се е случило, което прави затварянето на обекти незаконно. Със свое решение Народното събрание на Република България на основание чл. 84, т. 12 от Конституцията (обн. в Държавен вестник, бр. 22 от 13 март 2020 г.) обяви извънредно положение на територията на страната. Поводът е разпространяваща се пандемия от COVID-19. Срокът на извънредното положение е от 13 март до 13 април 2020. Със същото решение Народното събрание е възложило на Министерския съвет да предприеме всички необходими мерки за овладяване на извънредната ситуация във връзка с пандемията от COVID-19 и в съответствие с чл. 57, ал. 3 от Конституцията на Република България.
1.2. Със заповед на № РД-01-124 от 13 март 2020 г., издадена на основание на чл. 63 от Закона за здравето, министърът на здравеопазването въвежда противоепидимични мерки на територията на цялата страна до 29 март 2020 г. Съобразно чл. 63, ал. 1 от Закона за здравето при възникнала извънредна епидимична обстановка министърът на здравеопазването въвежда противоепидимични мерки на територията на цялата страна или на отделен регион. По своята същност и съдържание заповедта на министъра на здравеопазването представлява подзаконов нормативен акт, който подлежи на обнародване.
Същата заповед не е обнародвана и практически и не би могла да има правно действие. Заповедта на министъра на здравеопазването е подзаконов нормативен акт, защото съдържа правни норми отнасящи се за неопределен и неограничен брой адресати и има многократно правно действие.
 


 Снимка: Веселин Боришев


 


 Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

.