24.03.2020 16:00

Моделът Корона и защо сме в добрата периферия

Видян 857 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Италианските експерти очертават модела за развитие на Covid19, за който те изхождат от предишна епидемия с друг коронавирус – преди години, чийто епицентър, каквато е Ломбардия в момента, е бил в канадската провинция Онтарио и нейния финансов център Торонто. И, разбира се най-вече по китайския опит.


В тази координатна система те правят следните сравнения. Eвропа е като Китай по територия: 9,59 млн.кв.км КНР и 10,18 млн.кв.км Стария континент.


Една провинция на най-голямата азиатска държава беше епицентър на заразата и тя се разви с голяма сила и в съседните региони, някои от областите в същата страна останаха в периферията на вируса и отбелязаха не така голям брой заразени и смъртни случаи.


Провинция Хубей поразително прилича по брой население на Италия: 58,5 срещу 60,48 млн. души


При не така различна по големина територия 185,9 млн.кв.км. за провинцията срещу 301,34 кв.км на Ботуша.Но площта на континентална Италия е сходна с китайския регион, ако се махнат множеството острови – 78. Само Сицилия и Сардиния са с територия, колкото повече от половин България, а има ощедесетки и десетки други.


Епицентърът Ухан по своето население от 11,08 млн.души – 9 млн. града и останалите в предградията, поразително съвпада с европейския и италианския епицентър на коронавируса Ломбардия – 10,06 млн. И в двете огнища се съсредоточава повече от половината от броя на заразени и от леталните случаи в целите им страни, а заедно със съседните региони формират до ¾ от националните.


Приликите наистина са поразителни. Така е изработен моделът, по който се работи. Той се базира на тях и показва, че кризата е най-осезаема в епицентровете и намалява по интензивност и бройки на заразени и летални изходи в периферията.


В Европа най-засегнати, наред с епицентъра, са най-близките страни до Италия като съседите й Франция и Австрия, Германия, която я зарази и Испания, с която има супер активно общуване, също както в Китай бяха съседните на Хубей провинции. Нашата страна, за радост попада именно в периферията.


Разбира се, и китайските, и италианските лекари, които работят точно по този модел, подчертават, че освен географските измерения има и още едно много важно нещо, което определя особено смъртността и то е организацията на здравната система. Именно лошото й качество е основна причина за високата, макар и намаляваща през последните дни смъртност в Италия спрямо Китай.


Ето и пример, от който да се разбере всичко и най-вече колко е важно да се инвестира, а да не се краде от здравеопазването:


Епицентър Хубей (58,5 млн.) – 3160 починали


Периферия Пекин (21,5 млн.) – 8 починалиДобави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

.