26.03.2020 09:25

Съдят Горанов за „маргинали“ към 342 000 българи

Видян 1781 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Адвокати сезираха Комисията по дискриминация за образуване на производство по думите, които финансовия министър Владислав Горанов изрече във вторник на пресконференция „маргинали“ и „социално изолирани“ по адрес на 342 000 самоосигуряващи се българи.
Към Комисията са се обърнали адвокатите Албена Белянова и Николай Хаджигенов. В сигнала на Белянова се посочва следното:
На 24.03.2020 г. по време на пресконференция в Министерския съвет за  икономическите и социални мерки, които се предприемат от правителството за борба  последиците от COVID-19, г-н Владислав Иванов Горанов – министър на финансите каза следното:
Тези български граждани, които са маргинали и не попадат в нито една от описаните хипотези, те са социално изолирани и едва ли можем много да направим за тях; те по-скоро спазват препоръките на медицинския щаб.“
Самоосигуряващите се лица ("маргинали") не попадат в „нито една от описаните (от г-н Владислав Горанов) хипотези“.
Самоосигуряващи се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване са: лицата, регистрирани като упражняващи свободни професии и/или занаятчийска дейност; лицата, упражняващи трудова дейност, като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества и физическите лица-членове на неперсонифицирани дружества; лицата, които се облагат по реда на чл. 26, ал. 7 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица; земеделските стопани и тютюнопроизводители, регистрирани по съответния ре
д.
С думата маргинал (от латински margo – край) се описва човек, който се намира на границата на различни социални групи, системи, култури, намиращ се под влиянието на противоречащи си норми, ценности и т.н. ;периферен, изхвърлен, на границата; не достатъчно ангажиран или напълно изключен от дейността на социалните институции: икономически, културни, политически. Социалните науки смятат, че маргиналите са вид излишен материал на обществото, който изисква строг контрол, мониторинг и изисква изработване. Това е негативно явление на обществото, което показва неизправности, заболявания в рамките на обществото.
Словесно изразеното от г-н Владислав Иванов Горанов – министър на финансите накърни достойнството ми, създаде принизяваща, унизителна, обидна и застрашителна среда и подкопа вярата ми в добросъвестността и безпристрастността на държавните институции. В момент на безпрецедентна здравна, социална и икономическа криза третирането ми като излишна за обществото и поставянето ми в особено неблагоприятно положение от страна на лице, заемащо висша публична длъжност, е безспорно нарушение на правото ми на равенство пред закона и равенство в третирането и във възможностите за участие в обществения живот.
Моля да образувате производство и, след като установите верността на изложеното,
да постановите решение, с което на основание чл. 65, т. 1 и т.2 от ЗЗДискр. да установите извършената от г-н Владислав Иванов Горанов – министър на финансите спрямо мен, като самоосигуряващо се лице, проява на дискриминация.

 Снимка: actualno.comДобави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.