06.04.2020 11:44

Нинова: Заплатите на елита да се определят на база на мин. възнаграждение

Видян 693 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      За пореден път тук се води дебат за заплатите на депутатите, но те се отнасят не само за нас, а за над 500 души висши държавни служители в различни комисии, Министерски съвет, президентство, омбудсман и т.н. Дебатът днес буди разочарование с мотивите, които изтъквате. Първият мотив, който се чу беше –  хората се дразнят. Това е тежко неосъзнаване на същността на проблема. Би трябвало да си намалим заплатите не защото дразним хората, а защото не е справедливо. Не е икономически обосновано, социално ангажирано и морално да ни се вдигат заплатите автоматично на всеки три месеца с ръста на средната заплата, без това да отчита труда, който сме положили. Защото основата на правото пише, че заплата се дава за труд. Вторият аргумент който  чухме, че е криза и трябва да бъдем солидарни и съпричастни. Защо само в криза, уважаеми управляващи и депутати от ДПС? Не трябва ли да сме съпричастни  изобщо към онези 2 млн. българи, които  живеят под прага на бедността.
 Не е кризата причината да направим тази стъпка, нито заради конюнктурното решение. Въпросът е принципен, много по-голям и политически, и морален. Ще прочета нещо:
„Ако те правят смели  заявки, че искаш да промениш система, модел, да сложиш край на прехода и да поведеш държавата в друга посока, трябва да започнеш от себе си, трябва да дадеш личен пример.
Знаем ли всички, че пропастта между политици и народ се увеличава? Знаем. Знаем ли всички, че сме обрасли с привилегии?
Предлагаме и ще внесем промяна в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, която отнема всички привилегии на народните представители. Знам какво ще ми кажете: нашите колеги депутати в Германия работят за по-високи заплати. Германският народ получава по-високи заплати. И ако ще се сравняваме с германските депутати, нека първо да сравним народите как живеят.
И не ми казвайте, че това е популизъм!  Защото ви питам: кой българин, освен политическия елит на страната, работи на заплата, която зависи от ръста на средната заплата в страната? 99% от българския народ работи на фиксирана заплата, а ние ще си вдигаме заплатите всеки път, когато се повиши средната. С кое право? Това не е популизъм! Това е конституционен принцип за равни права. Това е принцип за справедливост, а не популизъм.


 


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

.