08.04.2020 17:21

Костов с ясна визия за К19

Видян 2577 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Автор: Иван Костов, Медиапул

 

 Кризисният контекст

 

Пандемията от Covid 19 нанася поражения върху живота, здравето и трудоспособността на хората и създава висок риск от претоварване на здравната система, заради невъзможност да поеме големия брой нуждаещи и недостиг на ресурси за лечение.

Самите противодействащи мерки на разпространението на епидемията изключват значителна част от демократичните институции и ограничават правата и свободите на гражданите.

Обществото се атомизира, престава да упражнява контрол върху властите. Политическото устройство става силно уязвимо от всевъзможни рискове.

Извънредното положение, карантината и социалната изолация прекратяват дейността на значителни икономически сектори; намаляват търсенето и предлагането, а тяхното самоусилване причинява нарастване на безработицата, спадане на доходите, обезценяване на капиталовите активи и недвижимите имоти.

Възможно е мерките да причинят намаляване на БВП в мащабите от 1996/1997 г.

Контекстът очертава несигурност за живота и здравето и благосъстоянието на българските граждани и сочи висока степен на уязвимост на страната. Затова пандемията е опасна за националната сигурност.

Фази на управление на кризата

Първо трябва да уточним, че здравната криза се съпътства от две опасности. Едната е от загуба на здраве и живот вследствие заразата, а другата е здравната система да не може да се справи с лечението на заразените.

Второ, необходимо е да определим критерии, кога двете опасности са предотвратени.

продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.