28.04.2020 20:04

Само 3 дезинфектанта отговарят на изискванията на СЗО, цените - до 259 лв. за литър

Видян 2800 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Само 3 от 21 изследвани дезинфектанта съответстват напълно на препоръките на Световната здравна организация за концентрацията на алкохол, показва тест на "Активни потребители". В същото време цената им варира от 15 до 259 лева за литър, предаде dir.bg.

Според рецептата на СЗО

Основното изискване е концентрацията на алкохол в препаратите.

● 80% (обем/обем) еквивалентно на 70% (тегло/тегло) етилов алкохол или 75% (обем/обем) изопропанол;

● 1,45% (обем/обем) глицерол;

● 0,125% (обем/обем) водороден пероксид;

● дестилирана вода до 100% обем.

Препоръчително е изходният алкохол да е чист 96%, без добавки и денатуриране. Водородният пероксид се използва за да убива спорите на бактериите, които в повечето случаи са устойчиви на алкохолите. Глицеролът в препоръчителната концентрация се смята за достатъчен протектор за кожни раздразнения. След смесване на компонентите трябва да престои поне 72 часа защото това време е необходимо за да може водородния пероксид да убие спорите в съдовете и да се разгради.

Пропуските в изследваните 21 проби у нас започват още от съдържанието на етикетите (резултатите от теста вижте в приложените снимки). При един продукт, с наименованието Dettol, не е изписан производителят. При същия са "пропуснали" и активното вещество. При други 6 препарата отсъства информация за концентрацията на активното вещество (% алкохол). Празнини има и при описанието на помощните съединения. В 6 продукта те отсъстват. При 2 търговски марки не са поставени задължителните надписи и пиктограми за опасност (риск от запалимост).

Анализът на цените

Ако се преизчисли цената за 1 литър, се виждат огромни разлики при различните продукти. Тя варира от 15 до 259 лева за литър. Няма ясна връзка между цена и качество, ако то е измерено в концентрация на алкохола. Някои от евтините продукти съответстват на критериите за дезинфектанти за ръце. Обратно, при скъпи марки се установява недостатъчна концентрация на алкохол, но пък се набляга на присъствието на безмислени добавки от масла и парфюми.


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !