08.05.2020 11:46

11 бона заплата за Лъчо Мозъка: Слави

Видян 4503 пъти | Коментари 5
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Колко плащаме на един български депутат?
(за да научите отговора, текстът се чете докрай)

Основните възнаграждения на българските депутати се преизчисляват на всяко тримесечие по следния начин: Средната работна заплата в бюджетния сектор през последния месец от предходното тримесечие се умножава по три.
От 14 май няма да има извънредно положение, което означава, че депутатите ще започнат да получават пълните си заплати. Въпреки грандиозния скандал от началото на април, новите им заплати все пак ще бъдат изчислени на базата на средната заплата от декември 2019 г., когато нямаше финансова криза, а ръст на доходите.
През декември доходите бяха най-високи, защото тогава в бюджетния сектор се раздаваха и коледни бонуси.

А сега нека видим какви заплати ще получават депутатите от 14 май, според сега действащите закони и правилници.
Както отбелязах, един депутат трябва да получи средномесечната заплата от декември, умножена по три. Такъв е законът. И така, средната заплата в бюджетния сектор през декември е 1416 лв. Умножена по три, това прави 4248 лв. основно месечно възнаграждение за депутат.
4248 лева. Но това не е всичко. Според Правилника на Народното събрание, председателят на Парламента получава месечно възнаграждение с 55 на сто по-високо от основното месечно възнаграждение, заместник-председателите на Народното събрание - с 45 на сто, председателите на парламентарните комисии и председателите на парламентарните групи - с 35 на сто, заместник-председателите на комисии - с 25 на сто, членовете на постоянна комисия - с 15 на сто, и секретарите на Народното събрание - с 10 на сто.

Сега. Да вземем депутатът с релсата Валери Симеонов. Той трябва да получи основно месечно възнаграждение от 4248 лв. Понеже Валери Симеонов е и заместник-председател на Народното събрание, той трябва да получи плюс 45% от сумата от основното възнаграждение. Ще получи още 1911,60 лв.


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

.