29.05.2020 10:16

Отмяната на наредбата за образованието по право е откровен властови произвол

Видян 497 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През изминалата седмица Софийският университет "Св. Климент Охридски" обяви намерението си да осъществи прием в редица специалности без провеждане на приемни изпити, въз основа на общия успех от обучението в училище и резултатите от държавния зрелостен изпит по български език и литература, пише Капитал. Сред тези специалности, за които се предлага да не се провеждат приемни изпити, е и регулираната специалност "Право" . Заявеното от най-стария български университет намерение предизвика бурни и противоречиви реакции, като преобладаваха критичните, а в някои случаи дори открито подигравателни коментари. От редица посоки дойдоха пророчески упреци, че това решение ще доведе окончателно до тежко ерозиране на юридическото образование и до все по-дълбока девалвация на юридическата професия. В интернет се появи петиция от настоящи студенти и завършили възпитаници на Юридическия факултет на Софийския университет, която апелира за запазване на престижа на специалността и се обявява против приема без провеждане на приемни изпити.

Само седмица по-късно, в сряда, Министерският съвет взе решение да отмени приетата през 2017 г. нова Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалност "Право", която беше изготвена с цел да реформира юридическото образование у нас, като въведе нови стандарти в процеса на приема на студенти, обучението, държавните изпити, премахне задочното обучение по право и постави акцент върху практическите умения в обучението. На тази наредба, приета преди три години, обаче така и не бе дадена възможност да действа. Тя трябваше да започне да се прилага от академичната 2018-2019 г., но ефективното ѝ действие бе отлагано две поредни години по формални съображения, свързани с премахването на задочното обучение. Вместо новите единни държавни изисквания да са осъществени за новата 2020-2021 учебна година, наредбата беше отменена с аргументи, достойни за бавноразвиваща се аудитория. Като основен мотив за промяната се посочва, че необходимостта от отмяна идвала от решение на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), в което се посочва, че премахването на възможността за задочно обучение по право "създава неравно третиране по признаци "увреждане" и "лично положение" спрямо лицата с увреждания и лицата, упражняващи правото си на труд". Това решение на КЗД обаче е обявено за нищожно от Административен съд - София-град (АССГ), и решението на АССГ е влязло в сила.


Едновременно с това беше съобщено, че с изменението се дава възможност за учебната 2020-2021 г. висшето училище да избере как да организира приема, но не чрез задължителните писмени конкурсни изпити по български език и история на България.

Всъщност въпросът за приема в юридическите факултети не може да бъде разглеждан и решен, без да се държи сметка за мястото му в по-широкия контекст на проблематиката на реформиране на юридическото образование в България, една повече от деликатна тема с дълга история. Наред с това редът на прием в специалност "Право" едва ли може да се разглежда като най-значимия или определящ за състоянието на юридическото образование въпрос. Модернизирането на обучението по право


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

.