02.06.2020 12:30

1/2 от учителите не са получили допълнителните си плащания

Видян 291 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Повече от половината от учителите не получават договорените допълнителни плащания въпреки указанията на МОН, че те са дължими. Това показва национално проучване на синдикат "Образование" сред 5000 педагози по повод изпълнението на националния и общинските колективни трудови договори по времето на дистанционното обучение в образователните институции, предаде Сега.


Повод за него са били многобройните сигнали от страната за неизплащане на допълнителни плащания и изчерпване на платения отпуск на учителите.


Анкетата е установила, че на 56.4% от учителите в училищата не са изплатени лекторски часове, на 8.5% са частично изплатени и само на 30.9% са напълно изплатени. "За съжаление на българските учители, много директори и началници на регионални управления не са създали организация да се изпълни разпореждането на МОН за плащанията към работещите в системата на средното образование", посочват от синдиката и припомнят, че МОН и социалните партньори се договориха да се гарантират работните заплати на учители и служители и всички допълнителни плащания и отпуски по колективното трудово договаряне, като това бе демонстрирано в заповед на просветния министър.Около изплащането на лекторските часове зрееше напрежение, защото много учители бяха уведомени, че в кризисната ситуация с коронавируса не могат да разчитат на тях, пише Сега. Заради подобни сигнали се наложи просветният министър Красимир Вълчев изрично да обясни, че лекторските часове трябва да се изплащат, след което това бе договорено и със социалните партньори.


"Традиционното плащане за 24 май, който все още звучи с добрите думи за учителя и безспорно отличната обществена и институционална оценка за работата на образователната система по време на преминалата пандемия, е също поставяно на карта. 31.5% от учителите в училища са получили това плащане в пълен размер, на 23.4% е изплатено в намален размер и на 45.1% не е изплатено това важно за авторитета на учителя плащане", посочват още от синдиката. Оттам определят като "още по-лошо" отношението към учителите в предучилищната степен, където 80.8% не са получили плащане за 24 май, 11.1% са получили в намален размер и само 8.2% от работещите педагогически специалисти са получили договорената награда, "която не впечатлява с размер, но демонстрира признание". 49.4% от учителите в страната отговарят, че не са им изплатени допълнителни плащания, а останалите 50.6% са получили договореното в КТД, показва още изследването.


"Данните от анкетата категорично доказват, че въпреки високия обществен рейтинг на учителите, отново техният труд е подценен и недооценен. Синдикат „Образование“ е поискал институционална информация от МОН относно плащанията към работещите в системата и ще бъде безкомпромисен относно директори и началници на РУО, които пренебрегват заповедите на министъра на образованието и колективното трудово договаряне", посочват оттам. Синдикатът е препоръчал на регионалните си структури да започнат своевременни преговори за подписване на анекси към общински договори с 20 дни допълнителен платен отпуск за работещите в предучилищното образование педагогически специалисти. Тази хипотеза ще бъде разгледана и при подписването на новия отраслов КТД, казват от профсъюза.


 


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

.