02.06.2020 16:59

Въвежда се 14-дневна карантина при прием в старчески дом

Видян 694 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Старческите домове и домовете за деца остават затворени за прием на нови обитатели и посещения от близки до края на епидемичната обстановка на 14 юни, но дневните центрове и другите социални услуги за деца и възрастни постепенно започват да възстановяват работа, става ясно от указания на Агенцията за социално подпомагане за противоепидемичните мерки в тези институции, предаде Сега.


В сградите трябва да се извършва често почистване, проветряване и дезинфекция. Контролът на входовете трябва да е засилен, като няма да се допускат хора с повишена температура или грипоподобни симптоми. Доставчиците на социални услуги трябва да подсигурят предпазни средства – дезинфектант за ръце, маски, шлемове, ръкавици и др. за служителите. Потребителите, които посещават услугите, също трябва да носят маски, гласят указанията.


Голяма част от социалните услуги ще възстановят работа в началото само с индивидуални консултации, като всеки потребител е свободен сам да реши кога да започне отново да посещава съответния център. Става дума за дневни центрове за подкрепа на деца и младежи и услуги за възрастни. Анкета с над 600 такива звена показва, че част от тях са готови да възстановят и груповите занимания при определен график. Много от потребителите на тези услуги обаче са хора с физически увреждания и все още изпитват притеснения от социални контакти.В указанията се описват и правилата, които ще се спазват при отварянето на старческите домове и другите институции от резидентен тип. Те са затворени от началото на извънредното положение за настаняване на нови обитатели и посещения от външни хора. С изключение на няколко огнища, България като цяло успя да опази старческите домове от КОВИД-19. Занапред при постъпване на нов обитател на дома, той ще се поставя задължително в 14-дневна карантина в самостоятелна стая. Същото изискване се въвежда и за потребители след домашен отпуск или болнично лечение (именно след посещение във видинската болница плъзна заразата в дома в Гара Орешец). В продължение на 14 дни обслужването на тези потребители трябва да се извършва от екип от едни и същи служители, при спазване на всички противоепидемични мерки. Не е ясно ще успеят ли домовете да се справят с противоепидемичните изисквания при ограничените възможности на персонала.Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !