03.06.2020 09:24

ЕК: Големи инфраструктурни проекти в България нарушават европейските директиви

Видян 1475 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Мащабни" инфраструктурни обекти, за които България получава пари от Европейския съюз (ЕС), може да са в нарушения на директивите на Брюксел. Това става ясно от писмо, което Европейската комисия, и по-конкретно генерална дирекция "Околна среда", е изпратила до Министерство на околната среда и водите (МОСВ) в средата на май, което "Капитал" получи през свой източник.


Писмото е по повод Директивата за местообитанията, с която е създадена мрежата "Натура 2000", и в него от дирекцията отбелязват, че е "констатирано неспазване на въпросните разпоредби" по мащабни проекти, съфинансирани от европейските фондове за периода 2014 - 2020 г. В писмото не се уточнява за кои проекти конкретно става въпрос.


ЕК подчертава, че при наскоро представените за финансиране големи инфраструктурни проекти се наблюдава неспазване на разпоредбите и по директивата и Закона за биологичното разнообразие.


Реклама


"Капитал" изпрати въпроси до екоминистерството за това писмо и какви действия ще предприеме министерството в съдействие с другите институции, за да гарантира, че се спазва директивата при въпросните проекти, но не получи отговор.


"Проектите, които са съфинансирани от фондовете на ЕС, подобно на всеки друг проект или план, който може да има значително отражение върху защитени зони по "Натура 2000", трябва да подлежат на подходяща оценка спрямо специфичните за съответната територия природозащитни цели. Липсата на специфични по територии природозащитни цели или установяването на природозащитни цели, които не отговарят на описания по-горе правен стандарт, осуетяват постигането на съответствие с изискванията по член 6, параграф 3", пише в писмото. От ЕК искат гаранция, че съфинансираните от ЕС проекти отговарят напълно на изискванията на Директивата за местообитанията.


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !