15.06.2020 19:06

Дайте пари за инфраструктура, България не е беден роднина в ЕС: Ферхойген

Видян 1990 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бившият вицепрезидент на Европейската комисия Гюнтер Ферхойген, който има сериозен дял за влизането ни в ЕС, написа призив в EurActiv, в който подчертава важността на инвестициите в инфраструктура, които според него са най-важни за изваждането на Съюза и в частност на източния му фланг от корона-кризата:


„Югоизточна Европа не бива да бъде забравеният ъгъл на континента – това е сериозна геополитическа грешка. Даже държави, които са пълноправни членове на ЕС като България и Румъния, са третирани като бедни роднини – толерирани, но не и напълно приети като равни.


Очевидно е, че има доста предизвикателства в региона: бедност, липса на конкурентност, етническо напрежение, слаби политически структури и ЕС трябва да бъде по много причини разочарована от бавния прогрес, но фрустрирането не е извинение за липса на политическа амбиция. ЕС трябва да бъде наясно, че политическият вакуум в тази част на континента привлича заинтересовани играчи отвън като Китай, Русия, Турция и САЩ.


Новите усилия за стабилизация са спешни и трябва да поставят ударението върху сътрудничеството и свързаността. На всички страни в Югоизточна Европа им липсва модерна инфраструктура...Тези държави са твърде малки и твърде бедни да направят устойчив икономически и социален напредък сами. Така че възстановителният план след Ковид19 не бива да игнорира, а да се възползва от възможността за действие...И не е само въпрос на пари, но и каква ще бъде ефективността на харченето им.


Югоизточна Европа няма влиятелно лоби, за да бъде гласът й чут. Комисията трябва да поеме водещата роля и да направи специална инфраструктурна програма за Балканите като интегрална част на целия пакет за възстановяване.Умните инвестиции в инфраструктурата в Югоизточна Европа ще подкрепи икономическия и социалния напредък в краткосрочен и средносрочен план за устойчиво развитие. Фокусът трябва да бъде върху ускоряването на инфраструктурните връзки на Балканите. България и Румъния вече придобиха знание как да ползват еврофондове и ще трябва да го предадат на своите партньори в района.Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

.