23.06.2020 17:08

България пак е последна по дигитализация в ЕС

Видян 1159 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Индексът на Европейската комисия за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI) показва нивото на дигитализация на страните от ЕС и напредъка им по отношение на дигиталната конкурентоспособност, предаде euractiv.bg.


Въпреки че данните показват напредък при всички държави членки, докладът демонстрира ясно дълбоките различия между отделните страни в ключови области на дигиталната икономика. Лидери в дигитализацията са Финландия, Швеция, Дания и Нидерландия, а България е на последната 28-а позиция в ЕС. През 2018 страната е била на предпоследно място, а миналата година тя отново е последна.


Класацията


Индексът се състои от пет основни критерия – свързаност, човешкия капитал, използването на интернет услуги, внедряване на дигиталните технологии и цифровите обществени услуги. Докладът поставя акцент на значението на дигиталната устойчивост по време на здравната криза, когато дигиталните технологии спомогнаха за продължаването на работния процес, търсенето на ваксина и следенето на разпространението на вируса.


Ирландия, Нидерландия, Малта и Испания са страните, които са демонстрирали най-голям напредък. За разлика от тях, България, Гърция и Румъния имат най-нисък резултат, което означава, че сред страните-членки на ЕС и Великобритания, те имат най-слабо развитите цифрови икономики.


Дик Рош, бивш министър на европейските въпроси на Ирландия, коментира за EURACTIV, че индикаторите на DESI демонстрират някои поразителни различия в представянето на държавите-членки на ЕС.


Основни констатации


Индексът показва, че България демонстрира най-слабо развитие в категории, сред които общата свързаност, основни дигитални умения на населението, ниския процент извършена онлайн търговия, дигиталната интеграцията на публичните услуги и бизнеса.


Общият резултат за България за 2020г е 36,4 от 100 при среден за ЕС 52,6. Резултатите за 2019г са били съответно 33,8 за България и 49,4 среден за ЕС.


Въпреки че общият резултат на България е нараснал до 36,4, сега тя се нарежда на по-задно място в класацията. Причината е, тя не е постигнала особено добри резултати по определени показатели, за разлика от партньорите ѝ от ЕС.


Пандемията от COVID-19 подчерта безспорното значение на цифровите умения на гражданите, цифровизацията на икономиката и надеждната и бърза интернет връзка във всички държави членки членки, сред които и България.


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.