30.06.2020 14:06

6,6 млн.лв. кражба подготвя МОН, даваме го на Кьовеши

Видян 5322 пъти | Коментари 1
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Кримисериалът в Министерството на образованието и науката продължава с нова шокираща кражба от над 6,6 млн. лв. от хазната – т.е. от джоба на всеки данъкоплатец. Ето как:На 19.12.2019 г., в предпоследния работен ден преди Коледа, ведомството на Красимир Вълчев обявява обществена поръчка за доставка и гаранционен сервиз на мултимедийни системи, системи за контрол на достъпа, ъпгрейд и лицензи на облачни конзоли. Всъщност става въпрос за доставяне на 2000 интерактивни дисплея. Утежняващо вината на министъра и неговите подчинени обстоятелство е, че дейността се финансира по европейската оперативна програма Наука и образование за интелигентен растеж. Сиреч, случаят отива към Лаура Кьовеши, на която тутакси предаваме казуса, за да се предотврати потенциално престъпление. Програмата е сред най-изоставащите по усвояване еврофондове за България и преди дни по данни на правителството беше под 50%, при положение, че програмният период завършва само след половин година, а 10 на сто от парите бяха прехвърлени на Министерството на икономиката. Не, че и то успя да ги оползотвори. Защо пишем, че парите ще се откраднат от джоба ни – ами, защото със сигурност поръчката ще бъде върната от ЕК като „корекция”, т.е. ще остане за сметка на българския бюджет. А и идващите у нас еврофондове са парите, които внасяме в хазната на ЕС, особено при това слабо усвояване.


 


 ВИЖ ДОКУМЕНТИ ТУК!


 


Защо имаме две основания да подозираме подготвяно престъпление:1.    Посочената  прогнозна стойност на поръчката е 12 652 000 лв. без ДДС или 15 182 400 лв. Което прави 6326 лв. без ДДС или крайна цена 7591, 20 лв. на едно устройство, в която явно се предвижда включване на отстъпка за количество. Проста справка в интернет на офертите за подобни устройства се продават И ТО КАТО ЕДИНИЧНИ БРОЙКИ, НЕ ЗА 2000 срещу 4299 лв. с ДДС. Разликата е 3292,20 лв. в ущърб на хазната за всяко устройство. Или обща щета от 6 584 400 лв.
От кумова срама в комплекта е споменат някакъв компютър като екстра, но и с него – колкото и да е странен, кражбата ще бъде пладнешки обир – над 5 милиона лева!
2.    В поръчката де юре изрично е посочено кой трябва да я спечели де факто, като кой знае защо заданието е дисплеят да има HDMI порт на предния панел. Оставете наглостта, ами учителките без да искат, лесно ще чупят гнездото.   
Ние даже знаем кой е предвиденият да спечели кандидат – фирма от Кръга Вълчев, който многократно сме описвали досега в криминалния сериал на 19 минути,
посветен на Октопода в образованието, който изсуква пари за най-изостаналия според европейските класации сектор в родината. МОН не коментира, въпреки настояването на МС.

ВИЖ ДОКУМЕНТИ ТУК!Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

.