23.07.2020 16:32

ВАС разпореди възстановяване на спрени мощности в Топлофикация - Перник

Видян 739 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени решението на Административен съд - Перник  за спиране на част от мощностите на „Топлофикация – Перник“, съобщиха от прокуратурата.


Със заповед от 5 септември миналата година принудително беше спряна работата на два парогенератора, които са част от горивна инсталация за производство на топлинна и електрическа енергия – ТЕЦ "Република". Мощностите са спрени до преустановяване на административните нарушения.


Върховните съдии са приели, че решението на първоинстанционния съд е необосновано и е постановено в нарушение на материалния закон и затова трябва да бъде отменено. „„Топлофикация – Перник“ е допуснала нарушения на условията на издадените комплексно разрешително и разрешително за емисии на парникови газове, като в периода януари – юли 2019 г. е докладвала използването на гориво от биомаса – 1530 т дървесен чипс. Това е основание за прилагане на принудителни административни мерки по от Закона за опазване на околната среда, които имат за цел да преустановят нарушенията. Този вид административни мерки имат за приоритет защитата на обществения интерес при опазването на околната среда и защитата на здравето на хората чрез контрол върху източниците на замърсяване и създаване на икономическа организация на дейностите по опазване на околната среда.


Използването на гориво от дървесна биомаса с неясно качество във всеки случай води до допълнителни емисии от парникови газове и съответно – до пряко постъпване в атмосферния въздух, водите и почвите на вредни за човешкото здраве вещества”, пише в мотивите на ВАС.
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !