23.07.2020 21:00

Отсвириха ни милиардите в Европарламента

Видян 7700 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

            На извънредна сесия в Брюксел Европейският парламент отхвърли днес с голямо мнозинство мъчително постигнатата сделка на маратонския Европейски съвет за 7-годишната бюджетна рамка на съюза от близо 1,1 трлн. евро и за специалния фонд за борба с последиците от пандемията от 750 млрд. евро, предаде Сега. Всички големи политически групи отдясно и отляво подкрепиха резолюция, която изисква да започнат преговори между ЕП, Съвета и Еврокомисията за коригиране на числата, които лидерите на държавите от ЕС едва успяха да съгласуват на петия ден от срещата си в Брюксел.

ЕП "не приема  политическото споразумение относно МФР (Многогодишната финансова рамка - б.р.) за периода 2021—2027 г. в настоящия му вид; изразява готовност да започне незабавно конструктивни преговори със Съвета за подобряване на предложението", се казва в документа

Евродепутатите поискаха да се има "предвид, че дългосрочните приоритети на ЕС, определени в МФР, не трябва да бъдат пожертвани в името на възстановяването и че Парламентът следва да участва пълноценно в прилагането на инструмента за възстановяване, както в операциите по получаване, така и по отпускането на заеми".

Много от депутатите изразиха съгласие, че "предложените съкращения в програмите в областта на здравеопазването и научните изследвания са опасни в контекста на световна пандемия". Според тях "предложените съкращения в областта на образованието, цифровата трансформация и иновациите застрашават бъдещето на следващото поколение европейци. Освен това са недоволни от "предложените съкращения на програмите в подкрепа на прехода на зависими от въглерода региони, (които са) в противоречие с програмата на ЕС, свързана със Зеления пакт". Не приемат и "предложените съкращения в областта на убежището, миграцията и управлението на границите, (защото) застрашават позицията на ЕС в един все по-нестабилен и несигурен свят".


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

.