27.07.2020 15:07

Спряха строежа на Божков в столицата

Видян 581 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След проверка, възложена от ВАП, със заповед от 24 юли, шефът на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) спря изпълнението на всички видове строителни и монтажни работи на част от строеж / 8 броя сгради / от комплекса "Нове Хоумс" в София на основание чл. 224, ал. 4 от Закона за устройство на територията (ЗУТ).


Спирането на строителството е след извършена проверка по документи и на място в изпълнение на разпореждане на ВАП от 08.06.2020 г., когато началникът на ДНСК и главният архитект на София са сезирани да извършат незабавна такава на законността на реализираното строителство в посочения комплекс, състоящ се от жилищни сгради с цел продажба.


Проверката на строежа е извършена от служители на ДНСК на 15.06.2020 г. и 13.07.2020 г. в присъствието на представители на лицето, упражняващо строителен надзор и на строителя, и по документи в Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) - СО.


При проверките е установено, че в одобрените инвестиционни проекти по част "архитектура" липсват предвидените във влезлия в сила Подробен устройствен план (ПУП) едноетажни междинни връзки между сградите на комплексното застрояване съгласно Наредба № 7/22.12.2003 г. за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони.


Между осем сгради в комплекс "Нове Хоумс" е предвидено разстояние, значително по-малко от изискуемото съгласно положение 1 и 2 на приложение 2 към чл.81 от Наредба № 7/22.12.2003 г. Така например, между две от сградите е предвидено разстояние от 3,00 м, вместо нормативноустановеното разстояние - в случая 21,40 м, представляващо височината на лежащата сграда.


При проверката, извършена от служителите на ДНСК на място на 13 юли, е констатирано, че строителните и монтажни работи на строежа се извършват и не са завършени.


Припомняме, в началото на юли ВАП разпореди проверка и на витошката резиденция на Божков.Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

.