30.07.2020 17:07

Записът на Борисов е напълно автентичен: 2-ра US лаборатория

Видян 1703 пъти | Коментари 5
Гласували 4 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Втора американска лаборатория доказа автентичността на скандалния запис на премиера Бойко Борисов, който първоначално отрече гласът да е негов, а след това на няколко пъти призна това. Този път експертизата беше поръчана от разследващия сайт Биволъ. Преди седмица евродепутатът Елена Йончева огласи същия резултат на възложена от Групата на социалистите и демократите в ЕП експертиза отново в американска лаборатория, което даде основание на втората по численост партия и втори по важност участник в правителството на ЕС - Европейската комисия, да отнесе въпроса към Европол. Причината са заплахите да бъде "изгорена" Йончева, да бъде "размазан" собственикът на Еврохолд, защото не се съобразява с волята на премиера да не купува ЧЕЗ, огласено е мнението на Бойко Борисов за премиерите на Унгария, Полша, Бавария - всичките десни, обрисувано със сексуални метафори. Председателят на парламента Цвета Караянчева пък стана известна като "тъпа кърджалийска п...", за което самият премиер заяви, че понякога така си говори, но иначе я обичал. А тя сама се обозначи във Фейсбук с рамка: "Вярвам на Бойко Борисов".


"Докладът, изготвен от американската лаборатория Primeau Forensic заключава, че изтеклият през юни запис с глас приличащ на този на премиера Бойко Борисов не е манипулиран или подправен. Сравнението на гласа от записа с гласа на Борисов от друг запис е дало резултат от 20,3 пункта – умерена вероятност на съвпадение. Експертизата беше възложена от Биволъ и платена със средства от онлайн фондонабиране.


Биволъ предостави за експертизата записа получен на 12 юни по електронната поща във файл наречен BoykoUnplugged.m4a с продължителност 6 минути и 37 сек. Като сравнителен материал предоставихме запис на Бойко Борисов от негово изявление пред журналисти след Европейския съвет в Брюксел от 28/06/2018. Записът може да бъде свален на този адрес https://newsroom.consilium.europa.eu/videos (търсете 119815-1 от 28/06/2018).


От експертите се искаше да извършат предварителна аутентификация на аудиофайла, озаглавен „BoykoUnplugged.m4a“, за да определят дали той е редактиран или променен по някакъв начин и да сравнят присъстващия в този запис мъжки глас с мъжкия глас, присъстващ в другия аудио файл, който със сигурност е на Борисов.


Експертът е изследвал всякакви отклонения от общото правило за непрекъснатост и също така е търсил “всякакви доказателства за вторичен шум или промени в шумовия под, които биха посочили отклонения от общото правило или промени в континуитета”.  Такива не са открити.


“След предварителната аудио автентификация и анализ не бяха открити признаци на манипулация или подправяне. За да извършим по-нататъшен анализ, трябва да знаем марката и модела на оборудването, което се е използвало за създаване на записа” – пише експертът Ед Примо в заключението", пишат колегите от Биволъ.Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

.