20.08.2020 11:09

Само трафопостът в летните сараи на Доган не нарушава закона

Видян 497 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

          Единствено трафопостът в имотите на дружеството "Хермес солар", парк Росенец, които почетния лидер на ДПС Ахмед Доган ползва за лятната резиденция, е с изрядни строителни документи. Това се разбра от отговорите на въпроси, които "Дневник" изпрати до администрацията на бургаския кмет Димитър Николов.

В трите частни терена на нос Чукалята е придобилият популярност като "сарай" (от турски - дворец) комплекс, който по документи всъщност все още няма право да бъде обитаван.

Основните сгради, познати от снимките, не са били въведен в експлоатация, както и откритият басейн. Абсолютно незаконни са оранжерията, масивна сграда на два етажа, както и преместваем обект. Всички те са изградени без строителни разрешения. Според информацията на община Бургас незаконните постройки вече са в процедура по издаване на заповеди за премахване. Тя е предприета по-малко от седмица след като прокуратурата обяви, че е открила множество строителни нарушения както в имотите на дружеството "Хермес солар" ООД, така и в съседните държавни и общински терени.

Внезапните открития на институциите

Справка в имотния регистър показва, че фирмата е собственик на три имота. В единия от тях с разрешение за строеж за "Водна спортна база" е изграден "сараят" на Доган, както и допълнителна постройка към него. В останалите два терена са откритият басейн, трафопостът, 500 кв.м оранжерии и една двуетажна сграда. От всички тези обекти освен двете тела на "водната база" законни са само трафопостът и откритият басейн, показва информацията, подписана от зам.-кмета на община Бургас Чанка Коралска.

На премахване подлежат и още три обекта в същия район в парк Росенец - масивни сгради, от които едната на два, а другата на три етажа, както и преместваема постройка. Всички те са изградени незаконно в два държавни имота, граничещи с частните на "Хермес солар", но изглеждат част от комплекса. Освен това между парцелите няма данни някога да е поставяна ограда. Строителни заграждения се появиха около части на имота преди "масовото ходене на охраняем плаж" в Росенец та 11 юли т.г., и то за да ограничават достъп на външни лица.

Първата от двете масивни сгради, построена незаконно в държавен терен, е с приблизителна застроена площ от 80 кв.м. За нея проверката на община Бургас не е открила строителни книжа, пише Чанка Коралска в отговор на "Дневник" .

В друг имот публична държавна собственост е построена още една незаконна сграда - тя е на два етажа и с приблизителни размери 9 х 7 м. За нея също не са били издавани строителни книжа, поради което е започнала процедура за издаване на заповед за премахването й.

Третият незаконен обект, открит при проверката върху държавен терен, е преместваем павилион 2х2 м за охраната на резиденцията. Тъй като документи за неговото разполагане отново липсват, той също трябва да бъде премахнат. "Дневник" не успя да установи дали това е будката на охраната, поставена в горната част на пътя, който беше затворен преди разкритията за нарушенията, или друга, която е към плажа.

"За всички незаконни сгради и строежи, описани по-горе, на основание Закона за устройство на територията община Бургас е предприела действия по съставяне и връчване на собствениците на имотите на констативни актове, информират от администрацията на Димитър Николов. След влизането им в сила ще бъдат предприети последващи действия за издаване на заповеди за премахване на незаконните сгради".


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

.