25.08.2020 20:28

Брегът около Доган Сарай е незаконно бетониран и застроен

Видян 734 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Проверка на Биволъ установи, че бреговата ивица от северната страна на нос Чукалята в парк Росенец край Бургас е бетонирана. Около 200 м от бреговата зона е буквално превърната в бетонна стена, която изниква директно от морето. Бетонът е излят направо върху някогашните скали и камъни на брега. Крупното строителство се е случило в последните месеци и за него са необходими стотици хиляди тонове бетон, желязо и строителни материали. Върху излятия на скалите бетон е извършено мащабно строителство на вили и монолитни сгради. Отгоре са оформени огромнни бетонни басейни, в които е насипана пръст. С багери тя се изгребва отдолу, от унищожения бряг. Земята върху която е бетониран целия бряг и е извършено строителството е публична и всъщност изключителна държавна собственост. За да стигне тежката техника до морския бряг е изсечена държавна гора и са прокарани нерегламентирано черни пътища в парковата територия.


Институциите си прехвърлят топката. Отново.


Не е ясно, кой е разрешил и финансирал това чудовищно бетонно строителство, как е било съгласувано и възможно ли е то да се случи без изрична държавна санкция, имайки предвид, че бреговата ивица на Република България е изключителна държавна собственост по Конституция. Биволъ отправи официално питане до МРРБ. Оттам отговориха, че:


    “След направена документална проверка, е установено, че в МРРБ не е постъпвала и не е налична каквато и да било документация в т.ч. инвестиционни проекти и/или разрешение за строеж за посочения на снимката строеж. Издаване на разрешение за строеж на подобни строежи е извън компетенциите на МРРБ. Компетентен орган за одобряване на инвестиционни проекти и/или издаване на разрешение за строежи, разположени на територията на община Бургас, е общинската администрация на общината.”


Писмо от МРРБ по запитване от Биволъ за бетонираните скали около Доган Сарай


Към Община Бургас е входирано също официално писмо по ЗДОИ с необходимите въпроси за всички строителни дейности и документи издавани за нос Чукалята, в района на Сараите. То е заведено с вх. № ЕД-2995/07.08.2020. След 10 дни от Общината пристигна писмо, подписано от зам.кмета по строителството инж. Чанка Коралска. В него се отказва исканата информация, независимо, че тя е от най-голям надделяващ обществен интерес, с “опорния” в такива случаи аргумент на гузните институции, че трябва да се поиска и разрешението на 3-та страна, в случая фирмата собственик на терена и строежите – “Хермес Солар” ООД. Подобен аргумент е напълно несъстоятелен защото казусът с “Доган Сарай” е в епицентъра на обществено политическите процеси в България и е детонаторът, който взриви граждансткото недоволство от мафиотизираната власт в България.


В публичните данни за обществените поръчки на Община Бургас за последните 3 г. липсва информация за извършване на подобни мащабни брегоукрепителни или строителни дейности на нос Чукалята. При всички случаи обаче отговорността на общинската администрация и лично на кмета Димитър Николов е преобладаваща за всичко, което се случва на феодализираното парче от българското крайбрежие.


Преди дни проверката на Върховна административна прокуратура констатира, че на територията на Сарая има сериозно незаконно строителство. Според официалното съобщение от страницата на Прокуратурата:


Множество нарушения са открити при изграждането и експлоатирането на обекти по Черноморието


“Множество нарушения са открити при изграждането и експлоатирането на обекти по Черноморието, констатират проверки на място и по документи, разпоредени от Върховна административна прокуратура (ВАП) на министъра на регионалното развитие и благоустройството, министъра на туризма, министъра на околната среда и водите, министъра на транспорта информационните технологии и съобщенията и началника на ДНСК .


При проверка в парк „Росенец“ е констатирана крайбрежна плажна ивица, която няма статут на морски плаж. До нея няма свободен достъп. Той е ограничен от поставена строителна ограда от метални платна. Установено е, че за поземлен имот (ПИ) по КККР на гр. Бургас, който е държавна собственост, няма съставен акт за държавна собственост.


Относно изградения пристан за яхти в ПИ по КККР на гр. Бургас към настоящия момент в МРРБ няма одобрен инвестиционен проект и издадено разрешение за строеж за специализиран пристанищен обект – пристан за яхти и лодки. Съставен е констативен протокол при извършената проверка в община Бургас, като от представители на РДНСК Бургас, е установено, че не се съхраняват строителни книжа и няма искания за издаване на разрешение за строеж за мостик – кейова стена в ПИ по КККР на гр. Бургас. От доклад на министър Росен Желязков се установява, че в регистъра по чл.92, ал.4 ЗМПВВППРБ не е вписвано пристанище, елемент от чиято инфраструктура да е хидротехническото съоръжение, предмет на проверката. Въпросното съоръжение не е вписано в регистъра по чл.92, ал.4 от Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България и като специализиран пристанищен обект. От резултатите от проверките става ясно, че за специализиран пристанищен обект „Пристан за яхти и лодки – Отманли“ удостоверение за експлоатационна годност не е издавано.


От проверката на място, както и от кадастрални скици на имота се установява, че пристрояването на пристанището  не е извършено през 80-те години на миналия век, както е посочено в нотариалния акт. За констатираните данни за извършено документно престъпление материалите се изпращат на ВКП.


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

.