26.08.2020 10:34

Има ли заплата от 380 хил. лв. в държавно предприятие?

Видян 785 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Автор: Генка Шикерова, Свободна Европа

      През юни изтече срокът за подаване на декларации в антикорупционната комисия (КПКОНПИ). От тях се разбира доходът и на хора, управляващи публичен ресурс.

Една декларация се набива на очи. За миналата година Стефан Чайков е декларирал доход от 4 556 147 лв. като член на Управителния съвет на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Това прави месечна заплата от 380 хил. лв.

ПУДООС е собственост на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). “Не съм получил нито една стотинка на тази длъжност! Това е годишният ми доход от бизнеса, който имам”, каза Чайков по телефона. Според него става въпрос за грешка, за която ще внесе коригираща декларация.

В графата, където Чайков е посочил доход от над 4,5 млн. лв., се вписват доходите от декларираната публична длъжност, обясниха от КПКОНПИ. “Това са термини, утвърдени от НАП по закона за облагане доходите на физическите лица”, казаха от пресцентъра на комисията. Проверка в регистъра за предишната година показва, че Чайков отново е вписал доход от 162 684 лв. като член на УС на ПУДООС.

“Представителят на бизнеса е предложен от юридическите лица с нестопанска цел за общественополезна дейност, които в устава или в учредителния си акт включват дейности, свързани с опазване на околната среда. За изпълнение на функциите си като членове на Управителния съвет на ПУДООС те не получават възнаграждение”, казаха от пресцентъра на МОСВ по повод запитване на Свободна Европа за имуществените декларации на членовете на УС на предприятието. В регистрите на КПКОНПИ има и декларация на Чайков от 2013 г. като председател на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), когато е декларирал единствено доход от 1013 лв. от друга стопанска дейност.

Друг член на управителен съвет, който шокира със заплата, е Деян Бенински. Според декларацията му пред КПКОНПИ за тази длъжност в "Северозападно държавно предприятие" той е получавал месечно по близо 26 хил. лв. или общо 308 хил. лв. Предприятието е собственост на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

.