16.09.2020 11:29

Борисов, къде са милиони лв. за културата от хазарта от 2014 г. до днес: Кристина Петкова

Видян 3491 пъти | Коментари 4
Гласували 6 рейтинг: 3.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Юристът Кристина Петкова се зарови в липсващите вече 6 години отчисления за културата от хазарта – само за 2019 г., предвид оборота на лотарията и тотото, те следва да бъдат поне 60 млн.лв. Но липсват. „Изпарили” са се от 2014 г. насам, т.е. става въпрос за стотици милиони лева, а правителството предлага тази безценна помощ за културата изобщо да отпадне от закона за хазарта ! Важно е да се знае в деня на теглене на 5 000 000 000 лв. нов държавен дълг от кабинета Борисов 2 – общо 8 млрд.т.г. и на фона на липсващото подпомагане за хората със свободни професии в корона кризата, обещано още преди половин година, на старта на извънредното положение. Ето и нейното разследване:

„Какъв е пътят на парите от хазарт?
Държавната комисия по хазарт събира таксите и вноските по Закона за хазарта, след което ги превежда на Министерството на младежта и спорта, което има прилично разписана целева програма за разходване. Други 10% от сумата превеждат на министерство на културата за Национален Фонд Култура. Както знаете, от министерството на културата казаха, че пари не са им превеждани, съответно не са и разходвани. Финансовото министерство пък отговори, че нямали информация за приходите налична и следвало Държавната комисия по хазарт да отговори.
За три мандата стана ясно, че празните приказки са истинската (и единствена) сила на Борисов, но нека видим дали на прощаване няма да прояви малко смелост и решителност или ще продължи единствено да изпълнява поръчките от Сараите.
Предизвиквам г-н Boyko Borissov да отговори публично: КЪДЕ СА ПАРИТЕ ОТ ХАЗАРТ?
Получих официален писмен отговор от Министерство на културата във връзка с подадените от мен заявления за достъп до обществена информация, свързани с разходването на парите от хазарт.
Попитах културното министерство как са разходвани 10-те процента приходи от хазарт предвидена субсидия за Национален фонд Култура, чийто принципал е министърът на културата.
От отговора става ясно, че не биха могли да предоставят търсената от мен информация за годините от 2014 до настоящата включително, тъй като оказва се не са получавали субсидия!
Интересно е, че от стенограма на заседание на от 17.06.2020 г. се вижда, че са


 


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

.