22.09.2020 08:39

България провокира глупав конфликт заради измислени проблеми: Проф. Брунбауер

Видян 1235 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

             "България провокира глупав конфликт заради измислени проблеми. Все едно Германия да каже на австрийците, че всъщност са германци." Австрийският историк Улф Брунбауер коментира българския меморандум за Северна Македония :

ДВ: Проф. Брунбауер, как е възможно една държава да отрича съществуването на нацията и езика на своите съседи?

Брунбауер: България показва, че това е възможно - като просто прехвърля собствените си националистически възгледи за историята и културата върху друга държава и нейния народ. Все едно Германия да каже на австрийците, че всъщност са германци. Или Дания да нарече норвежците аномалия, защото някога са били част от обща империя, а техният език се е развил от датския.

Смятам, че основният въпрос тук е защо в момента България така агресивно натрапва манията си по „македонския въпрос“. От една страна това може да е свързано с политическите сътресения, пред които е изправено правителството в София. Да се представяш като защитник на националната чест винаги помага за отвличане на вниманието. И второ, трябва да се вземе предвид влиянието на "патриотичните" партии в управлението - дори това да е само символична поза и показване на мускули без особен ефект.

Голямата ирония на меморандума е неговото лицемерие - вярно е, че официалната македонска идентичност е насадена сред населението с държавна намеса, дори може да се твърди, че нацията е „измислена“ от комунистите. Но почти същото важи и за България, където изграждането на нацията се проведе при авторитарен режим. Същото е и с езика: всички днешни стандартни езици в даден момент са били диалекти и обикновено е необходимо политическо решение, за да се реши кой диалект ще бъде основата за стандарта. Но за членството в ЕС просто не е от значение кога това се е случило, както не е от значение какво мислят хората за историята на собствения си език. Това не бива да пречи на двустранните отношения. Българското правителство осъжда предполагаемата приемственост на "комунистическата идеология" в Македония, но не признава, че техният меморандум е можел да бъде формулиран по същия начин в Политбюро на БКП през 1960-те години.

ДВ: Има ли друг подобен случай в историята на Европа и как е бил решен спорът?

Брунбауер: Не, единственият подобен епизод беше дългогодишният спор между Гърция и Македония. Спор, воден от национализма, без същинско отношение към членството в ЕС и НАТО. Но в крайна сметка Гърция и Македония намериха компромис. Сега България провокира още по-глупав конфликт заради напълно измислени


 


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

.