01.10.2020 16:42

ЕЦБ вече дава и взема лицензите на бг банките, Инвестбанк да внимава

Видян 2436 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Европейската централна банка (ЕЦБ) във Франкфурт е институцията, която от 1 октомври вече взема крайното решение за издаването или отнемането на лиценз на която и да е банка в България, съобщава Медиапул. Досега това се правеше от Българската народна банка (БНБ).
Свършва се и с „банковия надзор”, който „пропусна” кражбите на милиарди при достата фалити на кредитни институции у нас. Също и сигналите за незнайно как прибрани милиони на клиенти, потънали в банкерски сметки – виж на 19min.bg протяжния казус за неразкритото убийство на Боби Манджуков, „изчезналите” му милиони в Инвестбанк преди това и уникалното дело, започнато от него, след като безброй сигнали от прокуратурата до Банковия надзор на БНБ потънаха в нечий чекмеджета, заедно с други едни работи.
Причината за промяната е, че от 1 октомври се активира присъединяването ни към Банковия съюз на ЕС, което бе изрично поискано от ЕЦБ, за да бъдем допуснати в чакалнята на Еврозоната, където ще стоим неизвестно колко години.
БНБ става "подизпълнител" на решенията на ЕЦБ. Задължава се да издава необходимите административни актове в изпълнение на разпорежданията на ЕЦБ по отношение на банковия надзор.
За посочените от Франкфурт 5 директно надзиравани от него банкови институции у нас – УниКредит Булбанк, Банка ДСК, ОББ, Пощенска банка и Райфайзенбанк, БНБ губи директните си правомощия и ще подпечатва съответните индивидуални административни актове "единствено при искане, издадено от ЕЦБ, и в пълно съответствие с него".
ЕЦБ ще има солидни правомощия и по отношение на по-малките кредитни институции. Добре е в този смисъл Инвестбанк, която не мина и българските, и европейските стрестестове, много да внимава, още повече при последните международни скандали, с които влезе в медиите.
ЕЦБ ще може и да отнеме лиценз на която и да е банка у нас по собствена инициатива. Преди това Франкфурт ще даде "достатъчно време" на БНБ да вземе мерки за оздравяване на съответната финансова институция.


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.