13.10.2020 15:40

Радев дава на КС ГЕРБ-комисията за нова Конституция

Видян 1865 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 
Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд (КС) с искане да бъде обявено за противоконституционно решението за създаване на временната комисия по проекта на ГЕРБ за нова Конституция. Припомняме, такова решение бе взето на 2 октомври по предложение на управляващата партия, а комисията бе оглавена от депутата Десислава Атанасова-Тежката артилерия.
В искането си държавният глава посочва, че промени във вече внесен проект за нова Конституция може да прави само ВНС, а действащото НС има право да обсъжда само дали по проекта следва да се свика ВНС или не. То е единственият орган, който е оправомощен да приеме нова конституция. С приетото решение се надхвърля конституционната компетентност на НС и се нарушава принципът на правовата държава, категоричен е президентът.
Радев посочва и че в проектът на Решението за създаването на самата временна комисия няма мотиви.

В искането президентът посочва като мотиви:

1. Нарушение на чл. 158, т. 1, чл. 159, ал. 1 и чл. 161 от КРБ

Според т. 1 от Решението се създава Временна комисия за разглеждане на „проект на Конституцията на Република България“. В т. 2 задачата на временната комисия е формулирана така: „ …обсъжда и анализира проекта на Конституцията на Република България и предлага конкретни предложения за промени в него“ (т.е. в „проекта на Конституцията на Република България“). Точки 3 и 4 уреждат състава на временната комисия и определят нейните членове, а т. 5 предвижда, че срокът на действие на комисията е два месеца.

Формулираната основна задача на временната комисия „да предлага конкретни предложения за промени“ в проекта за нова конституция е в нарушение на действащата конституция. Внасянето на промени в проект за нормативен акт представлява част от процеса на неговото приемане. По чл. 158, т. 1 от КРБ Великото Народно събрание (ВНС) е единственият орган, който е компетентен да приема нова Конституция на Република България, следователно и да обсъжда промени в проект за такава.

Проектът на Решение за създаване на временна комисия за разглеждане на проект на Конституцията на Република България няма мотиви, а за неговите цели може да се заключи от изказванията на народните представители по време на


 


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !