14.10.2020 11:00

БСП иска оставка на Караянчева

Видян 1053 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес внасяме искане за оставката на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група. Корнелия Нинова представи пет аргумента за това:"Г-жо Караянчева, заради достойнството на българските жени и авторитета на Народното събрание, освободете поста си.

Днес внасяме искане за оставката на председателя на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева. Имаме пет аргумента да направим това. Първият – непознаване на Конституцията на Република България и погазване на Правилника за работа на Народното събрание. Второ - поставяне на законодателната власт в подчинение на изпълнителната и превръщане на НС в придатък към волята на един човек - премиерът Бойко Борисов.

Трето – грубо погазване на правилата на законодателния процес и влошено качество на законите. Четвърто – незачитане на принципа за прозрачност и публичност в работата на парламента. Пето - думи, оценки и поведение, рушащи авторитета на институцията.

Първо – непознаване на Конституцията и погазване на правилника за работата на парламента. Още с първата минута като председател на Народното събрание, г-жа Караянчева демонстрира непознаване на Конституцията и законите на страната, което в последствие упорито и системно доказа на всички български граждани. Ще цитирам изказването й в първия ден от трибуната: „Ние сме политици, ние сме хора, избрани тук, за да представляваме определен район от държавата. Но Конституцията казва, че народните представители представляват целия народ. Ще спра само с този пример, но те са много.

Второ – поставяне на законодателната власт в подчинение на изпълнителната, което е погазване на основен принцип на държавността - разделение на властите и контрол на Народното събрание върху Министерски съвет. Г-жа Караянчева системно възпрепятства изслушвания и участия на министър-председателя Борисов в парламента, като връща въпросите и питанията към него без основание. Така ограничава основното право на българските граждани да държат отговорен и под контрол премиера Борисов.

Уважаеми български граждани, народни представители от мнозинството,

Знаете ли откога премиерът Борисов не е идвал на парламентарен контрол? От една година. Позната ли ви е такава практика в някоя европейска държава? Последното му участие, в отговор на мой въпрос за Шенген, е било на 22 ноември 2019 година. Няма го на промени в кабинета, няма го на приемане на бюджет, на актуализация на бюджет, на изключително важни въпроси за държавата. Въпреки многократните ни искания да бъде извикан за изслушване, г-жа Караянчева не може или не иска да осигури участието му. Дежурният отговор е: „зает е“. Много често виждаме тази заетост през деня- в обикаляне с джипа, раздаване на парите на българските данъкоплатци през прозореца, извън всякакви правила, или в риалити шоу с министри, което напоследък придобива гротескни измерения. Вероятно бягайки от народната любов, влезе вдън гори тилилейски, седна на един път и обсъди изключително сериозен въпрос като оценката на агенция Moody`s за България.

Трето – грубо погазване на правилата на законодателния процес и влошаване качеството на законите. Председателят Цвета Караянчева системно възпрепятства хода на законодателния процес в Народното събрание, като не допуска или забавя важни законопроекти, внесени от опозицията.

Уважаеми народни представители, 22 законопроекта на коалиция „БСП за България“ стоят някъде, неразгледани, някои от които внесени през 2017 г. – три години негласуван законопроект в зала, при нормални срокове, записани в Правилника- поне в комисия, за два месеца. Ще спомена някои от тях, за да видят българските граждани как се защитават техните интереси от нашата парламентарна група и как се неглижират от мнозинството. От 2017 г. стои неразгледан законопроект за допълнение на Наказателния кодекс, Закона за младежта, Закона за уреждане на правата на гражданите с многогодишни жилищно-спестовни влогове. От 2018 г. – Закон за защита от домашното насилие, обръщам внимание на това. Законопроект, отново за промяна на Наказателния кодекс. Законопроект за собствеността и ползването на земеделските земи, Закон за физическо възпитание и спорт. От 2019 г. стоят необсъдени и гласувани законопроект за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности, законопроект за възрастните хора.


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.