16.10.2020 09:52

Съдът отмени запори за 273 млн.лв. на Божков

Видян 2612 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Софийският административен съд отмени решение на НАП, с което се налагат запори на фирмата Ню геймс АД , която организираше моментните лотарии на Васил Божков у нас. Запорът бе наложен, за да се обезпечат публични вземания в размер на 273 150 550 лева. Решението на НАП е от март 2020 г, пише Фрогнюз.


Мотивът на съда - при издаването на решението са били нарушени нормите на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Съдът намира, че директорът на НАП-София механично и без каквито и да било доказателства е оставил жалбата на Ню геймс без уважение, без да анализира обезпечителната нужда и дали обезпечението й съответства.


Според съда, за да се премине към запори, трябва да има влязъл в сила акт за установяване на публично държавно вземане, какъвто липсва, установявa вестник Сега.


В решението се разказва, че Ню геймс е притежавала 5-годишен лиценз за 23 разновидности на играта Национална лотария. На 14 февруари т.г. председателят на Държавната комисия по хазарта издал два акта за установяване на публични държавни вземания - един за дължими 47 615 189 лева и втори за довнасяне на 188 199 519 лева плюс близо 35 млн. лева лихва за забава. Било допуснато предварително изпълнение на двата акта, което било обжалвано в съда, но фирмата загубила делото. Актовете по същество също са


обжалвани съда и се чака произнасянето му.


На 21 февруари публичен изпълнител наложил обезпечителни мерки заради двата акта за 273 150 550 лв. Бил наложен запор върху банкови сметки, депозити, вещи и пари в трезори, суми на доверително управление в банка. Били запорирани и 16 моторни превозни средства. Това постановление било обжалвано пред НАП, но потвърдено от директора на софийския клон на приходната агенция.


По друго дело друг съдебен състав отменя и постановление за налагане на предварителни обезпечителни мерки, издадено публичен изпълнител. Тук стойността на обезпечението е 22,5 млн. лв. То е заради неплатен корпоративен данък на Ню Геймс, който данъчните били установили с ревизия. И в този случай съдът намира, че решението на НАП е немотивирано, защото с него механично и без доказателства е отхвърлена жалбата на дружеството. Датата на издаване на заповедта за възлагане на ревизията почти съвпада с датата на издаване на искането за налагане на обезпечителни мерки, а няма как за толкова кратко време ревизиращите да определят предполагаемия размер на задълженията, както и дали има предпоставки за запори.


"Липсва анализ и конкретни данни, въз основа на които да се обоснове извод, че размерът на предполагаемите задължения е 22 528 044 лева", пише в решението си съдията.Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

.