20.10.2020 12:16

WWF: ЕС не успява да изпълни целите за биоразнообразието до 2020 г.

Видян 400 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Биоразнообразието на територията на Европейския съюз продължава да намалява с бързи темпове, въпреки предприетите усилия, сочи нов доклад, публикуван от Европейската агенция за околната среда, съобщава 3e-news.net. Документът, озаглавен „Състоянието на природата в ЕС“, официално потвърждава, че Европа е далеч от изпълнението на основните цели, заложени в Стратегията за биоразнообразието до 2020 г., а крайният срок наближава. Анализът определя неустойчивото земеделие, горското стопанство, разрастването на градовете и повсеместното замърсяване като водещи причини, предизвикващи сериозен срив в европейското биологично разнообразие.
 
Докладът на агенцията включва тревожни констатации за загубата на видове, а също и потвърждава тенденцията на ускоряване на спада от последната оценка отпреди пет години. Притеснително е, че 81 % от местообитанията днес имат статус „в лошо състояние“, като повече от 1/3 продължават да се влошават. Също толкова обезпокоителна е и ситуацията с видовете: 60 % от тях имат статус „в лошо състояние“, а едва 6 % показват тенденция към подобряване. Проучването сочи, че най-сложно се справят рибите, като 38 % от тях са с „лош“ природозащитен статус, а състоянието на половината от видовете риби и земноводни продължава да се влошава.
 
В тази връзка природозащитната организация WWF напомня, че есетровите риби са определени от Международния съюз за защита на природата като най-застрашената група от видове в света. За щастие, днес последните размножаващи се есетрови популации в Европейския съюз са се съхранили в долното течение на Дунав – на границата между България и Румъния, както и в Черно море. През 2014 и 2015 г. WWF стана първата природозащитна организация, която извърши зарибяване на Дунав, като пусна в басейна на реката 50 000 есетрови риби от вида чига. Оттогава насам WWF извършва регулярни зарибявания на Дунав, целящи да опазят вида от изчезване.
 
„От твърде дълго време свръхуловът, съпътсващият улов и разрушителните методи за добив се посочват като движеща сила зад влошаването на водната среда. Наред с по-доброто прилагане на правилата за устойчиво потребление, ключът към възстановяването на морското биоразнообразие остават защитените територии, които предлагат убежища на застрашените видове“, каза Александър Корнет от офиса на WWF за Европейски политики. „Наложително е ЕС и държавите-членки да осигурят ефективна защита за поне 30 % от нашите морета – цел, чието значение за възстановяването на природата се признава от Стратегията за биологичното разнообразие.“
 


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

.