22.10.2020 09:27

Румяна Ченалова ни съветва как да обжалваме глобата за неносене на маска

Видян 2363 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пред LIBERTA.BG юристът Румяна Ченалова, която е бивш съдия и прокурор, обясни какво трябва да правят гражданите, на които е наложена глоба за неносенето на маска. Нейният съвет е те да обжалват глобата пред съда, като в жалбата си заявят, че носенето на маска е мъчително за тях, противоречи на конституцията и да поискат експертиза - как маската ни предпазва от Covid-19. Тъй като не е научно доказано, че маската ни предпазва от вируса, задължаването от властите да бъде носена от гражданите представлява "медицински експеримент". А конституцията забранява насилствено над хората да се упражняват експерименти. При тази хипотеза носенето на маски противоречи на конституцията и основните свободи на гражданите, които тя регламентира.

По този казус, например, президентът на Република България може да сезира Конситуционния съд.

Ето какво пише във Фейсбук Ченалова:

Въвеждането на ковид-мерки и в частност изискването за носене на маски на открито е действие на изпълнителната власт, скрепено със съответни санкции при неизпълнение.

За да е законосъобразно обаче не е достатъчно да е вписано в закон. Всяка законова разпоредба трябва да отговаря на изискването за обществено – оправдана необходимост и да не противоречи на Конституцията.

Това може да се реализира както от определени в ЗКС субекти чрез инициране на производство пред КС, така и от ВСЕКИ санкциониран български гражданин при обжалване на акта, с който е наложена санкция / глоба/ пред съда.

По силата на непосредственото действие на разпоредбите на Конституцията (чл. 5, ал. 2) всеки гражданин и всяко юридическо лице може да се позовава на основния закон в защита на своите права и законни интереси.

Разпоредбите на заварените закони и други нормативни актове по силата на §3, ал. 1 във връзка с чл. 5, ал. 2 се прилагат само ако не противоречат на Конституцията.

Позоваването на Конституцията в един спор в областта на гражданското, наказателното, административното или някакъв друг клон на правото НЕ ИЗИСКВА специален процесуален ред за разрешаването му. Решението по такъв спор няма да има общозадължителна сила, а ще породи действие САМО за конкретния случай / решение №10/6.10.1994 г. на Конституционния съд по к.д. №4/1994 г./

Това е точният смисъл на чл.5, ал.2 от Конституцията, установен от Конституционния съд, и на основание чл.149, ал.1, т.1 от Конституцията и чл.14, ал.6 от Закона за Конституционен съд всички държавни органи, юридически лица и граждани са длъжни да разбират и да прилагат тази конституционна разпоредба точно в този и само в този неин смисъл.

Конституционните ни права :

Чл. 28.

Всеки има право на живот. Посегателството върху човешкия живот се наказва като най-тежко престъпление.

Чл. 29.

(1) Никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение, както и на насилствена асимилация.

(2) Никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие.


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !