24.10.2020 09:10

Резултатът от PCR теста не ни дава клинично решение, само трупаме бройки: Д-р Еленски

Видян 3706 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Д-р Кирил Еленски е семеен лекар от 2000 г. Завършва медицина в Медицински университет - Пловдив. Започва работа в Карлово, където в продължение на 13 години практикува като участъков лекар, завеждащ вътрешно отделение в общинската болница, а след това и зам.-директор на същото лечебно заведение. След това се премества в Пловдив, където има медицинска практика. Бил е заместник-председател на Българския лекарски съюз.

- Вирусолози и епидемиолози ежедневно коментират темата COVID-19. Знаят ли обаче хората какво да направят, ако почувстват някакви симптоми?


- В момента се говори само за коронавирус. Непрекъснато занимаваме хората с това как се боледува и как се умира. Вкарахме ги в детайлите на вирусология, епидемиология и други сложни науки. А никой не е постоянен в това търпеливо да обяснява какво е разумно човек да прави и да не прави на разбираем език. Проблемът е, че колко е страшен вирусът, никой не знае. В началото се вкара прекалено много емоция. Мерките, които се взеха в целия свят по китайски модел, звучаха като „Спрете да живеете, за де не умрете”. Щеше да върши работа, ако ставаше дума за някаква заплаха, която е временна и оразмерима във времето. Да кажем месец-два-три, изчезва и се възстановява нормалният живот. Факт е, че става дума за нещо, за което никой не знае дали някога ще има край. Това ще се добави към всички други инфекции, с които живеем.

Въпросът е да се обясни как човек да намали риска за себе си и за околните, без да се изпада в крайности и в непрекъсната тревожност кога и как ще умрем. Лошото е, че има хора, при които протичането и развитието е такова, че никой не може да им помогне. И смътността никога няма да стане нула от този вирус. Затова не бива да й се обръща толкова голямо внимание. В началото, когато се появиха първите сигнали и се обяви извънредното положение в България, някой се беше сетил и по телевизиите вървяха клипове, в които простичко онагледяваха как да се действа.

Правилното действие е следното: Когато човек има дори минимално усещане за дискомфорт, дразнене в гърлото, хрема, кашлица, повишена температура, гадене, диария, не бива да тръгва наникъде. Идеята е да не се прави контакт в момента, в който вече има проява на болест, не бива да се въвличат нови хора във веригата. Затова човек, който има такъв тип оплаквания, е добре да си остане вкъщи. Затова са предназначени тези телефонни консултации. Състоянието може да бъде проследявано по този начин в продължение на дни без никакъв проблем. Ако нещо тръгне в нежелана посока, винаги може да се ревизира поведението и да бъде изпратен медицински екип, който да го транспортира до болница. Разумното е да се ограничи контактът на болния със здрави. А не да тероризираме здравите с изследвания, които нямат смисъл.

- Защо смятате, че е безсмислено да се правят толкова изследвания?

- Много хора си мислят, че като си направят PCR тест, си купуват спокойствие. Не, купуват си проблеми, купуват си притеснение. Изследване, което да носи спокойствие, не съществува. Всяко изследване се прави с някаква диагностична цел и като правило винаги носи притеснение – или притеснено очакване, или притеснение от резултата. Но в крайна сметка винаги е притеснение. И всяко следващо изследване засилва това притеснение.

PCR тестът и всички вирусологични изследвания по принцип, с изключение на тези заболявания, при които имаме достоверно конкретно вирусологично лечение, каквито са хепатит В и С например, не водят до някакво смислено медицинско решение. Ние удостоверяваме факта, че човек е заразен от някакъв вирус, но нямаме лечебно средство конкретно за този вирус и


 


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

.