02.11.2020 09:45

50% от евромилиардите ни отиват за строителните фирми на властта, 2/3 са заем

Видян 4675 пъти | Коментари 6
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


     Европейският спасителен фонд дава възможност на всяка страна – член на ЕС да си осигури бъдеще 50 г. напред, ако има идея какво да прави с парите по него.
Вместо за приоритети като дигитално образование и здравеопазване, телемедицина, научни изследвания на новите болести и адекватна на 21-ви век болнична инфраструктура, за която ще бъдат вложени близо половината пари по новия план Маршал – европейския спасителен фонд в Италия, в закъснелия с месец план на родния кабинет точно 50% от парите се насочват към 5-те любими строителни фирми на властта.

За да връщат обратно поне 50% от парите към чекмеджетата


Това сочи прочитът на изнесеното от ресорния вицепремиер Томислав Дончев планиране на нашия лимит по плана от 12 млрд.евро. От които, важно е да напомним, 2/3 са заеми. Тоест, данъкоплатците ще плащат не само през бюджета, а и през кредит корупцията на властта посредством строителните обръчи.
Лъвският пай отива в любимото и доказано корупционно саниране – 3 млрд.лв. 712 млн. лв. ще се дадат за „модернизация на образователните институции”. Тоест, отново за саниране на сградите на училища и университети. А други 607 млн.лв. пак за захлебване на строитените обръчи - за база на болниците. Само напомняме, че за 130 млн.лв.  ремонт правителствена болница реално не промени нищо в себе си, та тези пари ще се видят на корупционерите жълти стотинки.
Нито лев няма предвиден за телемедицина, нито за дигитална медицина – има цяло ново поколение уреди за диагностика и опериране без човешка намеса,  нито лев за медицинска наука и изследвания – по тяхната липса сме единствени в Европа и света, нито лев за задържане на лекарите при нашето 125-о място на планетата по задържане на таланти и 121-во по привличането на професионалисти.
650 млн. лв. са предвидени за изграждане на „образователна STEM среда, което включва създаването на 1680 кабинета в толкова училища за STEM обучение в страната, както и закупуване на устройства за учители и ученици”. Само напомняме, че тази работа се залага в бюджетите от 3 години, последно трябваше да стане през 2020 г. според поредните неверни твърдения на министъра Вълчев.
 Апропо, всички в МОН знаят, че още от времето му като главен секретар – 7 години, той е голям любител на училищните ремонти по субективни причини, а

последният търг за техника, който организира министърът с такава прозрачна огромна надценка над пазарните цени в ущърб на хазнатапродължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.