05.11.2020 20:00

Президентът наложи вето на наказанията за споделеното пътуване

Видян 737 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Кодекса на търговското корабоплаване, с които са допълнени Наказателният кодекс и Законът за автомобилните превози, предаде Investor.bg.


Държавният глава не оспорва обществената опасност от нерегламентираните превози, които и понастоящем са обявени за административно нарушение, информираха от президентската институция. Когато обаче едно и също деяние се определя и като престъпление, и като административно нарушение, се дублират отговорности с различна тежест, без да има яснота как ще се прилагат.


Мотивите за връщането на закона за ново гласуване в парламента се отнасят до нерегламентирания обществен превоз на пътници, който трябва според Радев да се разграничи от т.нар. споделено пътуване.


Президентът не оспорва обществената опасност от нерегламентирания превоз на пътници, който може да увреди не само безопасността на лицата, но и обществения интерес във връзка с осигуряването на услуги за превоз. Но според него не са уточнени критериите, по които нерегламентираният обществен превоз на пътници ще се разграничава от споделеното пътуване.


Радев смята, че са твърде широки дефиниции на понятията „обществен превоз“ и „превоз на пътници“ в допълнителните разпоредби на Закона за автомобилните превози.


„Обществен превоз“ по смисъла на този закон е превоз, извършван за чужда сметка или срещу заплащане или икономическа облага, който се извършва с моторно превозно средство. „Превоз на пътници“ е определен като „дейност на лице, което извършва услуги по извършване на превоз на пътници с моторно превозно средство за чужда сметка или срещу заплащане, или икономическа облага“.


В мотивите на президента се напомня, че за престъпление се смята извършването на обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз, които се изискват по нормативен акт или акт на Европейския съюз. Наказанието е лишаване от свобода от две до пет години, като моторното превозно средство се отнема в полза на държавата. По-тежко е наказанието, извършено от две или повече лица, които са се сговорили предварително и за целта са използвали фалшив или документ с невярно съдържание. В тези случаи наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от пет до петнадесет хиляди лева, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния.


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.