17.11.2020 17:15

КЗП и БНБ мълчат за аферата ХелпКарма – Кредисимо

Видян 3985 пъти | Коментари 3
Гласували 4 рейтинг: 4.2500
много слаба слаба добра много добра страхотна


Нито Комисията за защита на потребителите, нито Българската народна банка – двете държавни институции, които би следвало да следят дейността на дружествата за раздаване на бързи кредити у нас и тяхната коректност във всеки смисъл на думата, отговориха на 19 минути до редакционното приключване на броя какви конкретни стъпки са предприели по последните разкрития с дейността на Кредисимо във връзка с Аферата Хелп Карма. Също така, защо не са взели предварителни мерки, след като връзката между двете е била ясна и преди репортажите на бТВ от последните 10 дни.
Ние, разбира се, с интерес очакваме включването на институциите с повече информация по темата, защото не е работа на медиите, а на щедро заплатените чиновници, на които данъкоплатците дават доста пари всеки месец, да следят дейностите, които са им подконтрполни, да проверяват и да санкционират.
Да не го правят, след като вече има и огромен обществен интерес пък наистина е напълно необяснимо. Освен по начин, който не е никак приятен. При соца, към който с уверени стъпки се връщаме, му казваха „втория” начин.
От гледна точка на кредитирането случаят Кредисимо – Хелп Карма, между които се доказа свързаност не само на ниво много близки роднини – управляващи и двете организации, но и транзакции между тях, е интересен и с още детайли.
В България при Орешарски се забрани участие на офшорни фирми в собствеността на банки със закона Цонев – Пеевски. А при Борисов 2, по предложение на депутати от Реформаторския блок, се прие това участие да бъде до 10% от капитала. Което се налага поради подозренията за възможно пране на пари и/или ограбване на данъкоплатците в държавата, където е основната дейност, с невнасяне на налози и такси в огромни размери. Подобни обстоятелства накараха целият свят, включително Европейският съюз, да наложи сериозни рестрикции на режима на офшорните компании и трансферите към тях.
Интересно е, щом банките у нас имат такива ограничения, защо подопечните за контрол и санкции на БНБ и КЗП дружества за бързи кредити нямат. Питаме, защото от бТВ стана ясно онова, което първо 19 минути написа, позовавайки се на разкритие на шефа на разследващия сайт Биволъ Атанас Чобанов в личния му ФБ, а именно, че Кредисимо е офшорна – в случая малтийска, собственост. Това беше потвърдено от самия акционер с 15% и до миналата година управляващ и ХелпКарма, и Кредисимо  Константин Кръстев.
След отричане от страна на Кредисимо, той призна, че самият е връзката между двете организации. Притежава чрез фирмата си Адвенкос ЕООД 15% от регистрирания в Малта Кредисимо Холдинг лимитед. От извлечение на местния търговски регистър стана ясно, че другият акционер в холдинга, който държи изцяло Кредисимо България, е


 


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.